OECD je pro eHealth

12. 12. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropa se potýká s největší krizí moderní historie, pokud nebudeme počítat válečná léta. Nedostatek financí pociťují všechny oblasti, zdravotnictví nevyjímaje. Řešení nejsou jednoduchá, a pokud se objeví, pak budou spíše dlouhodobého charakteru. Proto bych nerad, aby téměř bez povšimnutí médií zapadl seznam doporučení pro Českou republiku od Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).


Využití potenciálních přínosů v důsledku vyšší hospodárnosti zdravotnického systému by mohlo vést ke značným úsporám, které jsou pro Českou republiku odhadovány na úrovni 1,5 procenta HDP do roku 2017. Tyto prostředky by buď mohly být uspořeny, nebo by mohly být investovány do zlepšení zdravotních služeb.

Zdravotnický systém má podle OECD v úsporách „značný potenciál“, co tedy konkrétně organizace doporučuje? Za účelem snížení počtu nemocničních lůžek máme připravit národní kapacitní plán, kterým by se řídily střednědobé smlouvy mezi poskytovateli zdravotní péče a pojišťovnami. Dále zavést takzvaný soft gatekeeping, kdy pacienta naviguje v systému jeho ošetřující lékař a za vyšetření u specialisty bez doporučení se platí, ke snížení výdajů na léky zavést povinné předepisování generik a rozvíjet systém plateb založený na diagnostických skupinách. K lepšímu řízení zdravotní péče přispěje významně podle OECD digitalizace dokumentace pacientů a obecně implementace eHealth nástrojů.

Pokud se zastavím u posledního doporučení, řada mezinárodních studií skutečně prokázala neefektivitu systému úhrad zdravotní péče bez nástrojů elektronického zdravotnictví a aktivního zapojení pacienta do celého procesu poskytnutí zdravotní péče. Zjištěná neefektivita se pohybuje na hranici deseti procent, v českém zdravotnictví jde tedy každoročně o desítky miliard korun.

Ve světle zprávy OECD se ukazuje, že je nejvyšší čas, aby do problematiky eHealth vstoupil energičtěji přímo stát. Ministerstvo zdravotnictví stále nemá koncepci v oblasti elektronického zdravotnictví. V této situaci považuji za velmi důležité, že získáním majoritního podílu ve společnosti, která provozuje jediný funkční systém elektronického zdravotnictví v ČR, se přihlásila ke své odpovědnosti za rozvoj eHealth největší zdravotní pojišťovna v zemi – Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Zatím tedy pouze pojištěnci VZP ČR mohou profitovat z výhod, tedy především z kvalitnější a bezpečnější lékařské péče, z přehledu o jejím rozsahu či z možnosti sledovat svůj zdravotní stav průběžně, což vede jednoznačně k prevenci.

JIŘÍ PAŠEK
generální ředitel společnosti IZIP, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?