Omyly, chyby a bláboly

11. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Nerozumím všemu, ale své profesi ano,“ odpovídá Leona Štěpková, členka představenstva České lékárnické komory, na článek převzatý z Britských listů, a zároveň na již dříve publikovaný článek tamtéž na podobné téma...


Nerozumím všemu, ale své profesi ano. Nevím, jaké obraty, hrubé a čisté zisky mají obchodníci s textilem a prodejci aut. Nevím také jestli to ví pan Vít. (Josef Vít: Marže, lékárníci a zisky, Britské listy.

Článek velmi podobný textu Štěpána Kotrby: Prachy jsou cílem reformy ODS.) Já si ale na rozdíl od něj tyto pojmy nepletu.

Polemiku kterou napsal nemohu nechat bez komentáře, protože používá nesprávné údaje, zaměňuje výrazy, a prezentuje své myšlenkové pochody hodné nepozorného žáka národní školy.

Chyby v číslech

Nebudu se dlouze rozepisovat o částce 60 miliard, údajně utracených za léky (asi v roce 2005?) Každému stačí nahlédnout do dat ÚZIS či výročních zpráv zdravotních pojišťoven, aby zjistil, že je nesprávný a vyšší cca o 2-3 miliardy než realita.

Počet lékáren a výdejen byl k 31.12. 2005 2511, nikoliv 2200, jak uvádí autor. Ale proč by se tím znepokojoval, že - ono by mu to potom tak „hezky nevyšlo“. Operovat s průměrným obratem lékárny, jako důkazem astronomických zisků, je stejné jako když se nám politici chlubí rostoucí průměrnou mzdou. 70 % obyvatel však na ni nedosáhne. Stejná koncentrace je i mezi lékárnami, 30 % obratu „proteče“ přes jednu pětatřicetinu lékáren – těch nemocničních.

Absolutně jsem nepochopila, proč v článku několikrát zopakoval, „že marže lékárny je 17 % a zbytek do 29 % má distribuce“. Údaj 29 % se vztahuje k obchodní přirážce a údaj 17 % k marži. Marže je to, co zbude po odečtení nákupní ceny od prodejní – tedy hrubý příjem.

Zatímco obchodní přirážka na léky je údaj, který říká, kolik procent se přidává dohromady pro lékárnu a distribuci k výrobní ceně léku bez DPH – tedy číslo, které s marží nemá nic společného!

V Evropě to nemá obdoby a ani v ČR se na nic jiného než na léky takhle zcestně ceny netvoří a spousta lidí v tom má proto zmatek. Proto píšu a vysvětluji. Pan Vít ale nepochopil ani po přečtení mého článku. Ba co víc, vyprovokoval ho k sumarizování svých nevědomostí, chyb a omylů a veřejně se jimi pochlubil.

Daně, odvody, atd.

Odečítá-li tedy Vít marži od přirážky, je to jako ono pověstné odečítání jablek od hrušek.

Opravdová lahůdka je ovšem to, že hrubý zisk (částka kterou vypočítal je chybná, neboť vychází z chybných údajů) vydává za zisk čistý! Spočítal si 17 % obratu, vydělil počtem lékáren a myslí si, že je to zisk. I můj osmiletý syn ví, že musím platit mzdy, energie a spoustu a spoustu dalších provozních nákladů. To, co pak zbude, přiznám finančnímu úřadu, zaplatím z toho daň z příjmu a teprve tato částka je čistý zisk.

Nejsem žádný ekonom, ale tohle ví každý normální občan. Pan Vít buď není normální a nebo je zvyklý neplatit mzdy, odvody, energie a daně.

Nevím, proč nás lékárníky stále zarputile srovnává s prodejci textilu. Možná proto, že se oblečení šije často z látky stejně jako léky obsahují účinné látky. Nemám vůbec nic proti obchodníkům s textilem (naopak, každého, kdo se živí poctivě si vážím), ale naše pracovní náplň je zcela jiná.

Lékárna totiž není obchod. Nemohu každému prodat, co chce a kolik toho chce. Musím kontrolovat léky vydávané na předpis a mám právo je nevydat, pokud riskuji zdraví pacienta. To jen velmi, velmi stručně.

Další důležité faktory

Pane Josefe Víte, máte pravdu v jediné věci – a to sice v tom, že není důležitá jen výše marže, ale i „obrátka“. Já pokračuji: nejen obrat, ale i to, zda prodáváte jednotlivá balení či kartóny, to jestli vám za ně platí v hotovosti nebo na fakturu (a za jak dlouho), také jestli je při „prodeji“nezbytné poradenství a kontrola kvalifikovaných odborníků je důležité.

Od toho všeho se odvíjí výše marže. Vy ale soudíte, že když je v lékárně fronta, musí mít vysoký obrat…ha, ha, ha. Právě proto, že jsem lékárník a ne prodavač, věnuji svým klientům čas a poradenství bez ohledu na výši utracené částky. Jinými slovy, povídám si i s babičkou, která si přijde pro 1 Paralen za 8 Kč. Tím, že lidem léky „jen neházím přes táru“, může vznikat fronta, což ovšem o obratu lékárny nevypovídá zhola nic.

Na závěr jste ovšem „zaperlil“. Vaše dedukce jste okořenil tvrzením, že kromě těch 60 miliard utržíme ještě dalších 20 za volně prodejné léky, které nemají regulované ceny! Tak tedy vězte: všechny volně prodejné léky, tedy i čaje, vitamíny a potraviny pro zvláštní lékařské účely, mají regulované ceny! A všechny medikamenty, i ty, které lidé kupují sami bez předpisů, jsou započteny v celkových výdajích na léky.

Psal jste, že jsem „se rozplakala“. Nikoliv pane Víte, jen vysvětluji problematiku mnoha lidem neznámou a bráním se nařčení ambiciózního politika. Já opravdu nepláču, obhajuji sebe, své vzdělání, svou práci , profesi, své pacienty.

Pokud se mi někdy plakat chce, tak nad takovými jako jste vy. Lidmi, kteří bez minimální orientace v určitém oboru lidské činnosti, dělají nesmyslné závěry, osobují si právo hodnotit to, co nechápou a vytrubují do světa své „geniální“ rady. Lidmi, kteří nejdřív mluví (píšou) a pak teprve (někdy) myslí.

Leona Štěpková, členka představenstva České lékárnické komory

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bednarik

Leono, díky. Takhle skvěle a stručně by to málokdo napsal…jen se obávám, že pan Vít nebo Kotrba nebo jak se vlastně jmenuje nedočte ani první větu, protože je to pro něj hodně, ale opravdu hodně složité :-) Měj se, Ondra

ivana borovková

Paní magistro jsem opravdu nadšena vaším článkem,ovšem bohužel myslím,že oslovít lze jen oslovitelné,ale přesto gratuluji.Je to přece pořád stejná písničkasnadná manipulace se špatnými čísly a už mám,co potřebuji.To samé se odehrává v mém oboruprakt.lékař,přece nám stačí co dostáváme,je to až dost.Kdo jsou ti lidé,kteří si osobují právo soudit kolik peněz má dostat lékárník či lékař za práci ,jak přišli na tu odvážnou myšlenku,že podle nich je to až dost.Nevím jaký má pan Kotrb a plat ,ale myslím,že by taky neměl brát vícto je stejná logika.Problém je řece jinde,od Britských listů bych nečekala tak bulvární přístup k tak vážnému problému,ale čemu s e divit,jde tu přece o prodejnost listu a sledovanostTV atd .ad nauseam-a vůbec ne o problém samotný nebo snad o pacienta samotného.Přeji pevné nervy a dobré zdraví.

Lenka šepsová P L Nový Bor

Za články svých podřízených odpovídá odpovědný redaktor,potažmo šéfredaktor. Pokud podobnou věc pustí, souhlasí s ní/ jedině,že by byl na dovolené a myši mají pré/.Je to vizitka toho či onoho periodika … Vzpomněla jsem si jak kdysi, v r. 1990 ,jsem pobývala 3 měsíce v USA Krom jiných oficiálních institucí,které jsme tehdy navštívili/ byla jsem tehdy poslankyně ČNR za OF/,jsme byli ve Washingtonu ve Voice of America.Bylo to velmi dojemné a nezapomenutelnévidět studio, jehož pořady jsme pravidelne v 21 hodin ladili ,a hovořit s „hlasy“,které jsme slýchávali z éteru. Proč to ale píši-jak tam,tak ve Free Europa ,nás novináři seznamovali s tím,jak si jistí informace, z kolika zdrojů apod.,pokud nechtějí být bulvárem a riskovat žaloby atd.Bylo to krásné,uvolněné odpoledne… Jenže-zde u nás jde stále u tu malou,tupou českou závist, vlastnost,která tak dusí společnost a které se asi nikdy nezbavíme. Zvláště-je li u moci garnitura,která podporuje rovnostářství a nesamostatnost, závislost na státu. A že je nějaká skupina inteligence neprávem poplivána?? Neměli studovat, to mají za to. Pracují hlavou,tak co by chtěli.

zimak

Leono, je to fajn. Ale jsi nádherně nepoučitelná. Je to Hlas volajícího na poušti. Nezdá se mi však, že ta poušť je liduprázdná. Proto to snad není marné. Někdo by Tvé snažení nazval třeba přilehavěji Házení perel ……..

Petr Klepal

ad L.Š.: brilantní článek, není co dodat, gratuluji a držím lékárníkům palce v mediální válce

ad I.B.: dvanácté slůvko první věty… oslovít (půvab nechtěného nebo…?)

Martina Pagáčová

Úžasné čtení, prosté, jasné, čtenář nemusí být kdovíjaký inteligent-ekonom, aby pochopil, o čem to je. Dovolím si jako privátní praktický lékař dvě neskromná přání: 1. aby takovéhle výklady četli na místech kompetentních k eventuálním změnám systému (pan ministr možná přečte, zasune kamsi, kam vidí jen psycholog, a pak odtamtéž, kam vidí zase jen psycholog, vytáhne nějakou ještě lepší úhradovou nebo jinou duchaprostou vyhlášku), 2. aby jako lékáníci i soukromí lékaři dokázali národu takto jasně vysvětlit své problémy, situaci oborů a cíle, kam bychom se rádi pohnuli. A k tomu nám dopomáhej .. kdo?co? to naše těžce zkoušené duševní zdraví.

lékárník

Ministr zdravotnictví sdělil národu o prakických lékařích:mají komunismus, za 4 hodiny práce vydělají měsíčně 250 000 o zubařích: jedni z nejbohatších v zemi, část výdělku mají jaksi navíc, nezdaněně, protože pacientům nevystavují paragony o lékárnících:milionáři, v podstatě zbyteční, úpravou vyhlášky je možno je zrušit… Na důkaz pravdivosti těchto urážek se vždy najdou nějaká falešná čísla a pisálkové ochotni je vydávat za skutečnost.







  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?