OSN chce bojovat se zápalem plic, potřebuje 39 miliard dolarů

2. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zachránit do roku 2015 pět milionů dětí před úmrtím na zápal plic je cíl programu boje s touto nemocí, který zveřejnily Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF) k pondělnímu Světovému dni pneumonie.


Organizace soudí, že je k tomuto účelu potřebné shromáždit během příštích šesti let 39 miliard dolarů (700 miliard korun). Oznámila to agentura AP.

Světový den pneumonie byl letos vyhlášen vůbec poprvé. Obě specializované agentury Spojených národů chtějí při této příležitosti upozornit, že této nemoci je nutno věnovat mnohem větší pozornost než dosud, protože je to „zdaleka největší zabiják dětí“.

Uvedená potřebná částka je přitom podle AP pořád menší, než kolik se utratí na boj s jinými nemocemi, které způsobují méně úmrtí, ale je kolem nich velká publicita, jako třeba AIDS.

Na zápal plic zemře víc dětí než na AIDS (syndrom získaného selhání imunity), malárii a spalničky dohromady. Na zápal plic připadá 20 procent všech dětských úmrtí, na AIDS jen dvě procenta, varoval americký poradce WHO a UNICEF Orin Levine.

S cílem situaci změnit OSN navrhuje strategii jdoucí od očkování až po opatření v zájmu hospodářského rozvoje. Počet úmrtí na zápal plic totiž přímo souvisí s podvýživou a bídou. Globální fond pro dětské očkování (GAVI) doufá, že shromáždí čtyři miliardy dolarů, aby bylo do roku 2015 možné očkovat proti zápalu plic 130 milionů dětí ve 42 chudých zemích.

V České republice postihuje zápal plic ročně kolem 30.000 dětí ve věku do pěti let. Celkově zápalem plic onemocní ročně až 100.000 Čechů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?