Otevřeli oddělení dlouhodobé péče

8. 9. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové oddělení s deseti lůžky dlouhodobé intenzívní péče (DIP) uvedla do provozu Uherskohradišťská nemocnice.


Podle lékařů by mělo výrazně odlehčit anesteziologicko-resuscitačnímu oddělení (ARO) i často zaplněným jednotkám intenzívní péče na dalších nemocničních odděleních. Lůžka jsou určena stabilizovaným pacientům po kritickém onemocnění, kteří již nepotřebují péči na ARO nebo na jednotkách intenzívní péče.

„Pacienti, u nichž ještě nedošlo k obnovení jedné či více životních funkcí, se proto dostanou na dlouhodobou intenzívní péči. Většinou se jedná o nemocné, kteří nemohou z nejrůznějších důvodů sami dýchat nebo se zotavují po těžkých mozkolebečních poraněních a neurologických onemocněních, u nichž nedošlo k plné obnově mozkových funkcí,“ uvedl ředitel nemocnice Antonín Karásek s tím, že hradišťské pracoviště je zatím jediné svého druhu ve Zlínském kraji. Pracoviště DIP je umístěno v pavilónu číslo 11, v sousedství interní jednotky intenzívní péče.

„Počítáme samozřejmě s velkým vytížením oddělení. Po odborné i personální stránce jsme však dobře připraveni,“ poznamenala primářka ARO Uherskohradišťské nemocnice Irena Šnajdrová. Zřízení nového oddělení si vyžádalo jen drobnější stavební úpravy. „Nejnákladnější bylo pořízení přístrojového vybavení, klimatizace pokojů a pořízení vhodných lůžek. Do nákupu veškerého zařízení a jeho instalace jsme z vlastních zdrojů investovali zhruba šest miliónů korun,“ dodal ředitel.

Podle krajské radní Hany Příleské (ČSSD) by měla vzniknout obdobná oddělení i v dalších zdravotnických zařízeních. „Nemocnice v kraji se dlouhodobě potýkají s přetlakem pacientů, kteří potřebují dlouhodobou intenzívní péči. To znamená, že mají zaplněná oddělení ARO i oddělení intenzívní péče,“ podotkla radní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?