Pacienti připlácí. Za luxus

2. 12. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem lidí o luxusní pokoje v brněnských nemocnicích roste. Neváhají si připlatit i tisíce korun.


Ležela na osmilůžkovém pokoji, neměla klid, nemohla si ani otevřít okno. Dáša Šlérová zažívala jedny z nejhorších chvil v životě, když jí doktoři našli rakovinu.

Skutečnost, že v nemocničním pokoji s dalšími lidmi ztratila soukromí, jí těžkou situaci vůbec neulehčovala. Řekla si: už nikdy více. „Všichni se bavili o rakovině. To bylo to poslední, co jsem potřebovala. Raději si připlatím za nadstandard. Soukromí je pro mě hlavní,“ říká Šlérová, zatímco se momentálně zotavuje na pokoji s televizí, lednicí či klimatizací v nemocnici u svaté Anny v Brně.

Lidí, jako je ona, stále přibývá. Neodrazuje je ani příplatek za luxus, který se v brněnských nemocnicích pohybuje mezi pěti sty a tisícem korun za den. Při týdenním pobytu v nemocnici tak cena za polohovatelné postele, samostatné sprchy a soukromí na lůžkách šplhá k deseti tisícům.

Nadstandard: plno

„Zájem lidí o nadstandardní pokoje se stále zvyšuje. V nemocnici jich máme pět a někdy musíme zájemce odmítat,“ prohlašuje náměstek pro léčebnou a preventivní péči Úrazové nemocnice Brno Jan Filipínský.

Nouzi o pacienty, kteří chtějí nadstandard, nemají ani ve fakultních nemocnicích v Bohunicích a u svaté Anny, přestože luxusních pokojů nabízejí až pětkrát víc. Na každé klinice nejméně jeden.

„Máme šestadvacet pokojů a chceme jich mít ještě víc. Vyplatí se to i pacientům. Někteří si ani neberou neschopenku a pracují po internetu přímo z nemocnice,“ líčí mluvčí nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?