Pacienti se slabší inkontinencí si na pomůcky budou připlácet

14. 11. 2019 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti se slabší inkontinencí neboli únikem moči si na pleny, vložky a další pomůcky budou od začátku prosince připlácet. Výše spoluúčasti se bude odvíjet do závažnosti poruchy. V tiskové zprávě o tom informovala společnost Essity, která je jedním z výrobců inkontinenčních pomůcek. Novela zákona o zdravotnických prostředcích mění v letošním roce úhradu také například u brýlí, paruk nebo pomůcek pro handicapované pro koupelny a toalety.


Pacienty zákon dělí do tří stupňů podle objemu unikající moči za 24 hodin. První stupeň počítá s 50 až 100 mililitry, druhý do 200 mililitrů a třetí nad ně. "Novela zavádí povinnou spoluúčast pacientů, kteří mají diagnostikovaný první nebo druhý stupeň inkontinence. Pacienti s diagnostikovaným třetím stupněm inkontinence nemají spoluúčast stanovenou," uvádí firma v tiskové zprávě.

První, nejnižší stupeň doplácí na balení 15 procent ceny, druhý stupeň pět procent. Dosud pojišťovna stanovovala maximální měsíční úhradu, která zůstává stejná. Díky spoluúčasti ale může pacient dosáhnout na více pomůcek za měsíc. V prvním stupni je limit 450 korun, maximální spoluúčast pacienta je tak 79,35 korun. Druhý stupeň má limit 900 korun, spoluúčast 47,39 korun. Pacientům se třetím, nejtěžším stupněm úniku moči pojišťovny hradí pomůcky za 1700 korun. Díky tomu bude podle firmy možné najednou předepsat více balení pomůcek.

Nově se podle zákona posuzuje míra inkontinence za 24 hodin, na nejnižší stupeň s vyšší spoluúčastí tak dosáhne více pacientů. Maximálně mohou lékaři pacientovi předepsat na poukaz 150 kusů, najednou na jeden, dva nebo tři měsíce. Díky novele zákona budou na trh vstupovat rychleji nové produkty. Před novelou se registrovaly dvakrát do roka, nyní kdykoliv během roku.

Močový měchýř se může naplnit až na 500 mililitrů, u starších lidí je kapacita nižší. Močovou trubici uzavírají dva svěrače. Vnitřní při naplnění povolí, vnější je možné úmyslně držet sevřený svaly pánevního dna. Podle oborníků se každá čtvrtá žena nad 35 let a každý čtvrtý muž nad 40 let setká s tím, že nejsou schopni tento proces kontrolovat.

U žen se objevuje únik moči v souvislosti s porodem a později v období klimakteria. Může vzniknout také v důsledku degenerativních změn nebo jako stav po operaci, například prostaty, či úrazu. Někdy ji způsobí také mrtvice, demence nebo cukrovka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?