Pacienti zubaře s HIV na testy nemusejí

24. 3. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě včera dopoledne pražská hygienická stanice ve svém prohlášení na internetu tvrdila, že bude postupně obesílat dopisem všechny pacienty HIV pozitivního albánského zubaře se sdělením, že si mohou zdarma nechat udělat testy. Po jednání s hlavním českým hygienikem od záměru upustila...


Ještě včera dopoledne pražská hygienická stanice ve svém prohlášení na internetu tvrdila, že bude postupně obesílat dopisem všechny pacienty HIV pozitivního albánského zubaře (25) se sdělením, že si mohou zdarma nechat udělat testy.

Po jednání s hlavním českým hygienikem Michaelem Vítem od tohoto záměru upustila.

„Asi je nakonec obesílat nebudeme a patrně to necháme na těch lidech, kteří projeví zájem, a to vyšetření jim umožníme. Není v podstatě důvod na to obesílání, protože on (nakažený stomatolog) pracoval v rukavicích, měl ochranné pomůcky a nedělal žádné krvavé zákroky,“ řekla včera Právu vedoucí epidemiologického odboru pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Dotyčný zubař, který pracoval v soukromé ordinaci na modřanské poliklinice, měl podle ní v popisu práce především rentgenování a poradenství v oblasti paradontologie.

„Občas měl určité úkony, ale nikoli stomatochirurgické, ty údajně neprováděl, což ještě prověříme. Pokud se to potvrdí, tak žádné obesílání provádět nebudeme,“ podotkla Jágrová.

Pacienti se podle ní nemají čeho obávat, riziko možné nákazy je prý jen ryze teoretické.

Špatný pacient

Dotyčný Albánec prý sice dodržoval hygienické předpisy, nikoli však závazné pokyny týkající se jeho léčby. Jakmile hygienici už loni v říjnu zjistili, že má zubař virus HIV, pozvali si jej na kontrolu.

Na tu ale podle Jágrové dorazil s několikatýdenním zpožděním, proto mu z preventivních důvodů zakázali pokračovat ve stomatologické praxi.

„Zakázali jsme mu vykonávat jakoukoli činnost, při které by mohlo dojít k ohrožení zdraví ostatních osob, tedy nejen zubařskou praxi, ale třeba i styk,“ upřesnila Jágrová.

A protože cizinec nadále nedodržoval režim daný hygieniky, došla jim letos v únoru trpělivost a požádali o spolupráci cizineckou policii, od níž už věděli, že Albánci vypršela v listopadu platnost jeho víza.

Policisté pak minulý týden ve středu Albánce přímo v ordinaci zadrželi, a i když jej ještě týž den pustili na svobodu, zahájili s ním správní řízení o jeho vyhoštění.

„Byl s ním problém, protože se nedostavoval tak, jak měl, nenechal se vyšetřit. Nevěděli jsme, kde pracuje, jak pracuje, na kontrolní schůzky se nedostavoval a dodnes vlastně nemá potřebná vyšetření,“ kritizovala cizincovo chování Jágrová.

Testy lékařů drahé

V souvislosti s tímto případem požaduje Svaz pacientů v čele s jeho prezidentem Lubošem Olejárem povinné testy na HIV u zdravotníků. To ovšem odmítá ministerstvo zdravotnictví: „Nikde v zahraničí tomu tak není. Navíc by testy musely probíhat každé tři měsíce a stálo by to stamilióny,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Stejný názor má i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Lékař se musí vždy ke každému pacientovi chovat tak, aby ho nepoškodil, a to i s ohledem na svůj zdravotní stav. Možný exces jednoho stomatologa nemůže být důvodem k diskriminaci celého povolání,“ uvedl Kubek s tím, že ani žádný pacient nemůže být bez svého souhlasu testován na HIV, ač by to mnohdy bylo potřebné.

Olejár ale soudí, že věc ještě není ztracena. „Nepožadujeme, aby všichni lékaři byli testováni na HIV, ale pouze ti, kteří provádějí zákroky, kde je možná přítomnost krve. Také si myslíme, že jeden test navíc při prohlídce by nikoho finančně nezruinoval.“

Radim Vaculík, Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?