Palačinky recept: tradičně se připravují z bílé mouky. Zkusit můžete zdravější špaldovou a přidat protein

18.09.2025
přidejte názor

Ačkoliv se základní těsto na palačinky skládá jen ze čtyř surovin, tenké smažené placky natřené džemem, šlehačkou či slanou náplní patří mezi mimořádně oblíbená jídla napříč generacemi. Do těsta se dává běžně bílá hladká mouka, ale pokud chcete trochu zdravější pokrm, zkuste ji nahradit špaldovou moukou či ovesnými vločkami.

Nikdo sice přesně neví, odkud palačinky pocházejí, ale připravují se dnes v mnoha evropských státech. Opravdovými palačinkovými mistry jsou Francouzi, jejichž specialitou jsou tenké palačinky zvané crêpes. Zkuste se inspirovat našimi recepty a připravit si klasické palačinky, kde vám stačí jen mouka, mléko, vajíčka a sůl. Nebo můžete zkusit nutričně hodnotnější recept, kde se místo bílé mouky používá špaldová mouka, protein a banán.

Co se dozvíte v článku
  1. Palačinky recept: klasika z bílé mouky
  2. Proteinové palačinky recept: se špaldovou moukou
  3. Čím namazat palačinky?
  4. Náplně do sladkých palačinek
  5. Náplně do slaných palačinek

Palačinky recept: klasika z bílé mouky

30 minut
8 kusů

Ingredience

  • 200 g hladké mouky,
  • 400 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • špetka soli,
  • 1 balíček vanilkového cukru (můžete vynechat),
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení.

Postup

  1. Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu. Díky tomu se vám bude těsto lépe připravovat a nebudou v něm vznikat žmolky.
  2. Nejprve prosejte do mísy mouku, aby byla dokonale hladká a nezůstaly v ní žádné hrudky. Udělejte do středu mouky důlek, nasypte do něj sůl (případně i vanilkový cukr), přidejte vajíčka a trochu mléka.
  3. Vezměte do ruky metličku a začněte pomalu míchat suroviny v míse, aby vzniklo hladké těstíčko. Postupně přidávejte mléko.
  4. Pokud se vám zdá, že je těsto příliš hutné, můžete přidat trochu víc mléka nad rámec receptu. Připravené těsto dejte odpočinout do lednice asi na půl hodiny.
  5. Mezitím si připravte vhodnou pánev, na které budete smažit. Měla by mít rovné dno a nepřilnavý povrch. Pánev dejte rozehřát na střední plamen a vytřete ji tenkou vrstvičkou tuku.
  6. Těsto vyndejte z lednice, promíchejte a do rozpálené pánve nalijte asi jednu naběračku těsta. Nakláněním rozlijte těsto po celém povrchu pánve.
  7. Palačinku smažte asi minutu nebo dvě. Že je připravena k obrácení, poznáte podle toho, že se začnou okraje lehce kroutit a v těstě se budou objevovat bublinky.
  8. Palačinku obraťte plochou špachtlí a opečte ji do zlatova i na druhé straně. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř.
  9. Podávejte je natřené marmeládou, čokoládou nebo jinou oblíbenou náplní.
Hodnocení
5 73x

Palačinky s marmeládou

Proteinové palačinky recept: se špaldovou moukou

30 minut
6 porcí

Ingredience

  • 150 g špaldové mouky,
  • 200 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 30 g proteinu,
  • 1 banán,
  • špetka soli,
  • kokosový olej na smažení.

Postup

  1. Do mixéru dejte na kolečka nakrájený banán, špaldovou mouku, sůl, vajíčka, protein a mléko. Všechny ingredience dobře rozmixujte, aby vzniklo hladké palačinkové těsto.
  2. Pánev rozehřejte a potřete vrstvičkou kokosového oleje. Na rozpálené pánvi pak smažte palačinky po obou stranách dozlatova. Oproti palačinkám z bílé mouky se mohou trochu víc trhat, tak na to při obracení myslete a postupujte hodně opatrně.
  3. Chcete-li ještě zvýšit obsah bílkovin v pokrmu, potřete hotové palačinky tvarohem, skyrem nebo řeckým jogurtem. K ozdobení můžete použít nakrájené čerstvé ovoce.
Hodnocení
4.7 66x

Čím namazat palačinky?

Palačinky je možné podávat jako snídani, hlavní chod k obědu či večeři. Záleží na tom, čím je naplníte. Mnoho strávníků nedá dopustit na klasické sladké náplně, jako jsou džemy, čokoláda či šlehačka. Palačinky se ale dají připravit i naslano. Výborné jsou třeba se špenátem, šunkou, sýrem či různými pomazánkami, které se běžně mažou na chlebíčky a jednohubky. Výsledek bude tak sytý a chutný, že ho můžete bez obav podávat na oběd.

Recept na muffiny: vyzkoušet můžete čokoládové, banánové i slané.  Nebojte se experimentovat s chutěmi
Přečtěte si také:

Recept na muffiny: vyzkoušet můžete čokoládové, banánové i slané. Nebojte se experimentovat s chutěmi

Náplně do sladkých palačinek

  • Domácí marmeláda: jednoduchá klasika, kterou má po ruce skoro každý. Palačinky si dost dobře rozumí s pikantními marmeládami, jako jsou rybízová, malinová či jahodová.
  • Povidla: když nemáte marmeládu, můžete ji bez obav nahradit švestkovými či jablkovými povidly.
  • Ovoce se šlehačkou: oblíbené jsou nakrájené jahody, banány a borůvky smíchané s pořádnou porcí šlehačky. Díky ovoci je náplň dost sladká, takže není potřeba dávat do šlehačky cukr.
  • Ovocný rozvar: pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce, můžete klidně použít borůvky, maliny či jahody z mrazáku. Stačí je povařit s cukrem a ještě teplé natřít na palačinky.
  • Nutella a oříškové krémy: příprava je opravdu snadná a rychlá, stačí jen palačinku namazat vybraným krémem. Někdo ještě dává navrch kolečka banánu či šlehačku.
  • Kakao s máslem: milujete čokoládové palačinky, ale došla vám tabulková čokoláda? Zkuste palačinku posypat kakaem s moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem.
  • Citronová šťáva s cukrem: šťávu z jednoho citronu vymíchejte s moučkovým cukrem, aby vznikla hladká poleva. Ideální pro milovníky svěžích dezertů.
  • Tvarohová náplň: tvaroh vyšlehaný s pudinkovým práškem a trochou cukru představuje sytou náplň plnou bílkovin. Palačinky plněné tvarohem se někdy dávají do pekáčku a zapékají v troubě.
  • Karamelová omáčka: troufáte si na domácí karamel? Zkuste do něj přidat smetanu a udělat karamelovou omáčku na polití palačinek. Při podávání je můžete ještě vyšperkovat kopečkem šlehačky.

Jaké palačinky si nejčastěji děláte?

Náplně do slaných palačinek

  • Šunka a sýr: hotové palačinky se plní plátky šunky a sýra. Jde o velice jednoduchou a oblíbenou náplň. Pokud chcete, aby se sýr roztekl, plňte ještě horké palačinky.
  • Rozhuda: rychlá pomazánka z tvarohu, másla, pažitky a koření se hodí nejen na chleba, ale také do palačinek a tortill.
  • Různé pomazánky: podobně jako rozhudu můžete zpracovat i jiné pomazánky, které se běžně dávají na chlebíčky. V palačinkách bude skvěle chutnat třeba česneková, nivová, hermelínová nebo avokádová pomazánka.
  • Ricotta se špenátem a bylinkami: základ z jemného sýra ochuťte nasekanými bylinkami (či špenátem), nastrouhaným sýrem a pár stroužky česneku.
  • Míchané směsi ze zeleniny a uzenin: stačí na pánvi opéct cibuli s kukuřicí, pórkem, paprikou a jinou zeleninou, kterou doma najdete. Milovníci masa mohou osmahnout na kolečka nakrájenou klobásu, špekáčky a jiné uzeniny.
  • Červená řepa s kozím sýrem: poněkud netradiční náplň, která dodá palačinkám na jedinečnosti. Plátky vařené červené řepy posypte nadrobeným kozím sýrem.
  • Uzený losos s kysanou smetanou a špenátem: palačinky potřete vrstvou kysané smetany, posypte bylinkami či špenátem a naplňte plátky uzeného lososa. Na závěr můžete přidat ještě pár kapek citronové šťávy.
  • Houby: pokud máte rádi houbové pokrmy, určitě vám budou chutnat palačinky naplněné dušenými houbami. Hodit se budou lišky, smrže, žampiony nebo kačenky. Nakrájené houby osmahněte na cibulce, podlijte smetanou a duste doměkka.

Zdroje: brno.rozhlas.cz, pavelberky.com, coopclub.cz, allrecipes.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek