Palasův návrh na zrušení poplatků ve vládě neprošel

17. 3. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v pondělí neschválila návrh zákona, kterým chtěl Moravskoslezský kraj zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví. Novinářům to po zasedání kabinetu řekl ministr Pavel Svoboda (KDU-ČSL). "Vláda s tímto materiálem vyjádřila nesouhlas," řekl Svoboda...


Moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) zamítavé stanovisko vlády k návrhu kraje zrušit regulační poplatky nepřekvapil. „Nic jiného jsem ani nečekal,“ přiznal s tím, že rozhodovat ale bude parlament.

Filipiová: Úspora 10 miliard

„A věřím, že tam se najde dostatek hlasů pro to, aby byl vyslyšen názor minimálně sedmdesáti procent obyvatel České republiky, kteří si poplatky nepřejí,“ poznamenal. Podporu bude kraj hledat hlavně prostřednictvím levicových zákonodárců. „Budou vyjednávat s poslanci a senátory. Jsem přesvědčen, že pár hlasů získají,“ řekl Palas.

Naopak ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová uvedla: „Zavedení poplatků bylo úspěšné, protože se loni jen na nich vybralo 5 miliard korun a dalších 5 miliard uspořily zdravotní pojišťovny v důsledku menších návštěv pacientů u lékařů a také poklesem počtu receptů.“

Premiér Topolánek řekl, že vláda nepůjde, proti tomu, co je dnes zákonné. „Vláda zákon porušovat nebude,“ řekl premiér.

Dodal, že úpravy poplatků, které budou platit od 1. dubna, tedy že od třicetikoruny u lékaře jsou osvobozeny děti do 18 let a dětem a důchodcům se snižuje ochranný limit z 5000 na 2500 za rok, jsou pro vládu v tuto chvíli konečné.

„Případné zrušení poplatků bude vůle zákonodárců a vláda se bude muset tomuto přizpůsobit. Bude to znamenat mj. minus 10 miliard korun v rozpočtu,“ uvedl Topolánek.

Premiér kritizoval opozici

Podle premiéra vláda by pak musela připravit nějaký další zdravotní balíček pro řešení krizové situace. „To zřejmě sociální demokracii nezajímá, protože tady platí, a je to vidět na celé řadě těch návrhů, že ta metoda čím hůře, tím lépe funguje. Žádná vláda nemůže dnes realizovat kroky, které opozice je schopna naslibovat,“ uvedl premiér.

Prohlásil, že pokládá přístup opozice k poplatkům za „destruktivní, naprosto chybný,“ a že v něm vidí úmysl. „V důsledku poškozuje celý zdravotní systém a bude činit problémy s udržením té kvality zdravotní péče, na kterou jsou občané zvyklí,“ uzavřel premiér.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?