Pardubická onkologie se vrací mezi špičková pracoviště

31. 7. 2009 10:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologické centrum v pardubické nemocnici znovu získalo status špičkového pracoviště, o který přišlo na začátku letošního roku po auditech, jež si zadalo ministerstvo zdravotnictví. Pracoviště se stalo takzvaným spolupracujícím centrem s fakultní nemocnicí v Hradci Králové. Odvrátilo tak hrozbu, že pardubická onkologie nebude moci léčit na nejvyšší možné úrovni...


Kraj o takovou dohodu již dlouhodobě usiloval, díky zařazení mezi těmito pracovišti se tak totiž může ucházet o desítky milionů korun z evropských dotací. Jako pracoviště „nižší kategorie“ na ně nemělo.

„Je to vlastně takový kompromis, ale onkologické centrum může i nadále vykonávat biologickou léčbu pacientů. Pro vážně nemocné pacienty je to dobrá zpráva, protože zařízení může s pojišťovnami uzavřít nové smlouvy. Dosud je neměla smluvně podložené,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Ten se v nejbližších dnech chystá na jednání s ministryní zdravotnictví. „Nerad bych předjímal výsledek, ale doufám, že zvítězí zdravý rozum. Možnost získání dotací je klíčový problém a snad se v dohledné době vyřeší,“ řekl hejtman.

Boj i o traumacentrum

Ministerstvo zdravotnictví ve svém věstníku vyřadilo ze seznamu vysoce odborných pracovišť také pardubické traumacentrum. Hejtman doufá v to, že i toto se podaří zvrátit, aby obě zařízení mohla získat celkem 160 milionů korun z dotací.

Změna statusu měla znamenat, že náročnější případy převezme hradecká nemocnice. Ve skutečnosti se pardubické nemocnici podařilo dohodnout s pojišťovnou i léčbu vážněji nemocných pacientů. Přestože traumacentrum stále nemá status vysoce odborného pracoviště, všechny lékařské úkony se i po změně ve věstníku dějí beze změny. Zdravotní pojišťovny rozsah hrazené péče dosud neredukovaly

Komplexní onkologické centrum a traumacentrum vyškrtl ze seznamu nejlepších pracovišt na konci loňského roku bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Nemocnice tak ani v jednom případě nedosáhla na osmdesát milionů korun, které byly určeny na další modernizaci pracovišt.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?