Paroubek: Martínek udělal chybu, ale ne moc velkou

11. 2. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle pardubického hejtmana Radko Martínka (ČSSD) lidé chápou, že kraj může vyřešit problém zdravotnických poplatků jen částečně. Reagoval tak na dotaz Práva, zda platí jeho pondělní výzva, aby si poplatky platili lidé, kteří nejsou v tíživé sociální situaci...


Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka přitom hejtman svým pondělním vyjádřením udělal chybu, bylo prý neobratné.

„V žádném případě v prohlášení není výzva k tomu, aby lidé platili. Občané Pardubického kraje jsou velmi chytří a inteligentní lidé. Oni poplatky nechtějí, to vyjádřili ve volbách, na druhé straně chápou, že kraj může vyřešit problém jenom částečně. Myslím, že se chovají velmi rozumně,“ uvedl včera Martínek na dotaz Práva, zda platí jeho pondělní výzva, aby poplatky platili lidé, kteří nejsou v tíživé sociální situaci.

Hejtmanovo pondělní vyjádření včera Paroubek „dovysvětloval“ na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Možná, že to vyjádření bylo neobratné. Ale to je tak všechno, s ohledem na to, že udělal dementi a vysvětlení, co mu můžeme vyčítat. Takže to byla chyba v komunikaci, a nikoli v obsahu politiky,“ míní.

„Pan hejtman udělal chybu, to se stává,“ dodal Paroubek s tím, že to byla první Martínkova chyba za čtyři roky. „Tu chybu vzal zpět během několika desítek minut, nevidím v tom žádnou tragédii,“ uzavřel.

Čekal prý opačný efekt

Sám Martínek včera Právu přiznal, že na svou výzvu čekal opačný efekt, než ve skutečnosti následoval. Vysvětloval, že chtěl pohnout parlamentními a vládními ledy, rozmrazit absurdní situaci v placení regulačních poplatků.

„Nepodařilo se nám najít dohodu s ministerstvem zdravotnictví.“ Ostrou kritikou Martínkova prohlášení nešetřil senátor za ČSSD a bývalý královéhradecký vicehejtman Vladimír Dryml (ČSSD), který je společně s nynějším středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) autorem myšlenky negovat regulační poplatky ve zdravotnictví, na čemž ČSSD postavila v loňských krajských volbách vítěznou volební kampaň.

Martínkův apel, aby neplatili jen chudí, označil za zradu na voličích a dodal: „Ukazuje to, kam zdravotnictví v Pardubickém i Královéhradeckém kraji vzdor volebním slibům směřuje a jeden z důvodů, proč jsem překážel. Já na rozdíl od jiných sliby voličům plním,“ tvrdí Dryml.

ODS: Doprošuje se bohatých

Podle ODS se doprošuje pomoci u bohatých. „Deset dní platí poplatky za občany kraj a panu hejtmanovi konečně došlo, kolik to bude stát a že na to bude muset najít peníze v rozpočtu, které jdou od daňových poplatníků, tedy každého občana. Couvá a prosí: Vy, kteří jste bohatí, plaťte laskavě sami,“ sdělil Ivo Toman (ODS), bývalý hejtman Pardubického kraje, dnes šéf opozičního zastupitelského klubu.

„Je těžké určit, kdo si může dovolit platit třicet korun a kdo ne. Sociální demokraté slibovali bezplatné zdravotnictví pro všechny a najednou rozlišují. Hrají si na sociální inženýry,“ dodal Josef Janeček (ODS), bývalý radní pardubického kraje pro zdravotnictví.

Oslovení ředitelé nemocnic spravovaných Pardubickým krajem během včerejška žádnou změnu v chování pacientů nezaznamenali a podle jejich informací platí tak jako od počátku stále přibližně polovina lidí.

Paroubek také tvrdil, že dobrovolně poplatky hradí v krajích 1,5 procenta lidí, a ne 30 procent, jak podle něj „bájil provládní tisk“.

Šéf soc. dem. také míní, že hejtmanovo prohlášení „nebylo vůbec v rozporu s linií ČSSD“. Martínek totiž podle něj nepopřel, že by se mělo pokračovat v hrazení poplatků za občany v krajských zdravotnických zařízeních. To včera zdůraznil i Martínek. Na dotaz Práva uvedl, že v této věci názor nezměnil, kraj bude nadále poplatky hradit.

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) se pak včera pustil do ministryně zdravotnictví Dany Filipiové (ODS) a jejího náměstka Marka Šnajdra. Ti v pondělí pohrozili pokutami za nevybírání poplatků v krajích.

„Začínají v podstatě tím, že šikanózně dopředu oznamují teatrálně republice, jak správní řízení dopadnou,“ uvedl.

Jiří Ovčáček, Zdeněk Seiner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?