Partie TV Prima: Peníze ve zdravotnictví

20. 4. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
V článku najdete přepis nedělního pořadu TV Prima Partie, jehož hosty byli David Rath a Marek Šnajdr, a odkaz na jeho záznam.


Záznam pořadu můžete zhlédnout ZDE.

Moderátor: Předloni na podzim patřili k hlavním tématům krajských voleb. Zdravotnické poplatky. I letos se o nich před volbami hodně mluví. Úplné zrušení zdravotnických poplatků se ČCSD v tomto volebním období nepodařilo prosadit. Když ale vyhrají volby, poplatky prý úplně zruší. Určitým úpravám se nebrání ale ani ODS. Přitom ale poplatky nejsou to nejdůležitější, za co pacienti ve zdravotnictví platí.

Moderátor: Každá z nás už asi někdy sáhl do kapsy a zaplatil v ordinaci 30 korun nebo stejnou částku v lékárně za položku na receptu. Dohromady to dalo celkem slušnou sumu. Celkem 6 miliard. Další 31 miliard jsme dali za doplatky na léky, lepší plomby u zubaře nebo za vitamíny. Tak že přes kampaně obou nejsilnější stran zatím problém poplatků zatím jasně vede, nejsou poplatky pro naše peněženky největším zásahem. IDS i ČSSD, každá samozřejmě jinak, připouštějí, že za zdraví si budeme muset připlácet i dál. Shodují se, že je potřeba přesně určit jakou péči budou hradit pojišťovny a co musí zaplatit pacient, ten ale jen do určité výše. Zatím co ODS navrhuje stanovit takovou hranici pro všechny, sociální demokraté by limit přiznali jen chronickým pacientům. Obě strany připouštějí, že pro nadstandardní péči se bude možné připojistit a obě tvrdí, že zařídí, aby se tvrdě kontrolovalo jak s vybranými penězi na zdravotnictví stát a pojišťovny hospodaří. Podle předvolebních slibů to sice vypadá, že mezi ODS a ČSSD není žádný zásadní rozpor ale až dojde na obsah hesel, bude zřejmě všechno jinak.

Moderátor: Právě když jsem procházel na vašich webových stránkách vaše zdravotnické programy nebo to co jste zatím o zdravotnictví zveřejnili, tak jsem zjistil, že těch programových průniků je překvapivě mnoho. Pane Šnajdr, v čem se tedy ODS od ČSSD liší?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Tak já myslím, že se lišíme zásadně. Já si myslím, že sociální demokracie

Moderátor:
Já jsem si pročítal ten program a sociální demokracie.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já jsem jej četl. Tak první bod, zrušíme zdravotnické poplatky. Mě velmi mrzí, že ještě po tak dlouhé době kdy zdravotnické poplatky jednoznačné prokázaly svojí nezbytnost pro české zdravotnictví, jednoznačně prokázali svůj pozitivní efekt, tak se najde demokratická strana, které je chce rušit. Proč? Protože zdravotnictví je v krizi, stejně jako celá evropská ekonomika a zrušení zdravotnických poplatků zapříčiní okamžitý výpadek šesti miliard pro české zdravotnictví plus další výdaje pro zdravotní pojišťovny. Prostě na to nemáme. Finanční kolaps, znamená to ohrožení pacientů a zdravotníků. Další programový bod, který si vezmu je zřízení jedné zdravotní pojišťovny. To jsou takové ty argumenty, které sociální demokracie uvádí, jsou tak nebezpečné, protože jedna zdravotní pojišťovna znamená zbavení se práva výběru, znamená to diktát jednoho a znamená to přechod na státní, centralistické chcete-li, zdravotnictví.

Moderátor:
To jsem asi četl jiný materiál, protože jednu zdravotní pojišťovnu jsem v aktuálním programu nenašel. Možná jsem jí přehlédl.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Pokud jde o nadstandard nebo připojištění. To je sice hezké, to tam máme obě strany, v tom se shodujeme, ale jenom jedna, to je ODS k tomu říká to B. To je k tomu nezbytně nutné. Pokud nevymezíme standart, neboli nevytvoříme nadstandard tak žádné komerční připojištění v České republice nevznikne z jednoho prostého důvodu, protože nebude co pojišťovat. To znamená, pokud je sociální demokracie zastáncem připojištění, ale zuby nehty se bránila a brání vytvoření standartu, tak to neznamená nic jiného než, že to je PR, marketingový produkt, který má za cíl ohlupovat lidi.

Moderátor:
Pane Rathe, stejně pozitivně formulovaná otázka na vás v čem se ČSSD odlišuje ve svém zdravotnickém programu od ODS? Při těch shodách, o kterých jsme mluvili v reportáži.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Tak první zásadní věc, že my skutečně chceme držet to, co sliboval Mirek Topolánek před minulými volbami, že spoluúčast pacientů nemá stoupat. Já tady mám smlouvu Mirka Topolánka s voliči.

Moderátor:
Máte ji pod červenými deskami.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Kde je to jasně napsáno, že spoluúčast pacientů stoupat nemá a já vám ukážu spoluúčast pacientů jen na lécích, jak pánové stoupala. Ta spoluúčast byla před nástupem vaší vlády, vy čtyři roky ovládáte ministerstvo zdravotnictví, protože tam jste čtyři roky vy, pane bakaláři. Čtyři roky tam vládnete a spoluúčast stoupla z 12 procent zhruba na 16 procent. Ve finančním vyjádření je to zhruba o 20 miliard víc. Díky vám musí dnes pacienti ze svých peněženek 20 miliard ze svých rozpočtů než před lety. Ještě další číslo. Dnes platí občan za léky v průměru 1700 korun ročně. Před nástupem vaší vlády to byla částka poloviční. Neplatí to všichni občané, neboť léky potřebují především vážně nemocní lidé. Vy jste zatížili rozpočty těžce nemocných lidí obrovskými finančními částkami v rozporu s tím, co jste před volbami slibovali. My tady jasně říkáme, ODS zvyšuje spoluúčast, nemluvila pravdu a my chceme spoluúčast minimálně zamrazit nebo vrátit, neříkám úplně na těch 12 procent, to asi nepůjde, ale rádi bychom se dostali na takových 13 14 procent tím, že zrušíme ty poplatky, které říkáte, že fungují. Já tady mám třetí graf a tím skončím, tohle je jak rostly náklady na léky. Tady byly zavedeny poplatky, ty náklady na léky rostly přes to, že byly zavedeny poplatky.

Moderátor:
Nerostly, protože před tím…

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Ne to prosím byla vláda ještě kolegy Paroubka a to jsem byl ministrem zdravotnictví tehdy já. Tady nastoupil pan Julínek, tady zavedli poplatky a jde to takhle nahoru.

Moderátor:
Pan Šnajdr neposedně poposedává.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Ano. Já chci vrátit tu diskuzi k tomu, co vlastně tomu zdravotnictví svědčí a k čemu je. To že se zde tři roky bavíme o třicetikoruně tak to já považuju za záměrné matení veřejnosti. O čem je české zdravotnictví. Ta zpráva o tom jak si stojí české zdravotnictví, musí být podložena tím jaké množství lidí je schopno léčit, jak dlouho se čeká, jakým způsobem je zajištěna kvalita péče, jestli je péče kvalitnější nebo je méně kvalitní, jestli se k péči dostane více lidí nebo méně, jestli se dostanou rychleji nebo pomaleji. Na všech faktech od zdravotních pojišťoven, z nemocnic, ze statistických úřadů jsem schopen prokázat, že kvalita českého zdravotnictví dramatickým způsobem stoupá. Pane Rathe, já pevně věřím, že ani vy ale ani diváci nezapomněli, jak to bylo za vás. Vy jste zakázal zdravotnickým zařízením léčit. Do specializovaných center se šlo na pořadníky a 101 pacient měl prostě smůlu a čekal. Onkology, kteří nemohli léčit své pacienty, jste nazvali nepříteli sociální demokracie. Lékařům jste zakázali nabírat nové pacienty, tak jste šetřili vy. My jsme zvolili úplně jiný model. Řekli jsme ano, pojďme do našeho zdravotnictví zavést skutečné prvky solidarity. Pojďme skutečně regulovat spotřebu. Pojďme si zaplatit 30 korun, ale za to jakou máme cenu za to. Umožňujeme každému, kdo je vážně nemocný, aby se včas dostal ke kvalitní a špičkové péči. A nezlobte se na mě.

Moderátor:
Nerozumím jedné věci

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
To se nade vši pochybnost stalo, že zde máme nárůst v desítkách procent nárůst v centrech specializované péče a nejsou to pouze onkologická. Jsou to metabolické poruchy, jsou to revmatoidní poruchy, jsou to transplantace, jsou to leukemická centra. Pokud zde máme dramatický nárůst vyléčených pacientů, tak to není nic jiného než jasná zpráva o tom, že kvalita českého zdravotnictví, jeho dostupnost, jeho vstřícnost se výrazně zlepšila.

Moderátor:
Čím si vysvětlujete, že to veřejnost nechápe ve chvíli, kdy ODS prohrály krajské volby poplatky. Přeci nejsou lidí tak hloupí, aby reagovali na kampaňová hesla sociální demokracie, tam musí být ještě jiný problém.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já myslím, že je evidentní, že zdravotnictví je vášnivá kategorie, že vyžaduje dlouhé, řekl bych náročné vysvětlování. Jestli já v něčem spatřuju chybu tak v tom, že jsme měli být důraznější v této komunikaci ale za každým parametrem, který jsem zde řekl, si stojím a mohu ho podložit fakty. Já jsem přesvědčen o tom, že každá taková změna jako jsou regulační poplatky, vyžaduje určitý čas a my se nebavíme jen o solidární 30 koruně. My se bavíme o něčem jako je limit a jeho absolutní úspěch. V letošním roce dosáhlo limitu vice než 250 tisíc lidí. To je poprvé v historii, kdy zde máme nějakou sociální ochranu, protože nikdy v minulosti žádná sociální ochrana těch kteří nadměrně platili, platili za vás, platili za paní Emerové, platili za paní Součkové, platili za osm let vlády sociální demokracie. Vy jste se tvářili, že v podstatě nejsou a bránili jste se statistice. My jsme zavedli statistiku, která jasně ukazuje, že zda takové malé procento lidí je a my je dnes velmi účinně chráníme.

Moderátor:
Já se teď jen bojím, abyste mě oba nezačali utloukat statistikami a čísly.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Já jsem tady určitá čísla řekl. Prosil bych pana bakaláře, já jsem slušný, oslovuji vás akademickým titulem, jestli nevíte tak jsem doktor medicíny.

Moderátor:
Já jsem magistr inženýr, budeme si to takhle komplikovat?

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Ne to je jen úsměvné když se pan bakalář rozčiluje, když mu říkám pane bakaláři.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já se nerozčiluju, to je v pohodě.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Já se nebudu rozčilovat, když mi budete říkat pane doktore. Druhá věc, tady můžeme říkat spoustu frází a zlobit se a pan bakalář se zlobí na voliče, že nechápou, jaké dobrodiní jim ODS přinesla, že jsou v podstatě naprosto hloupý a zabedněný když netleskají vašemu programu, když je tak báječný jak jste tady říkal a na opak si myslí, že jsou lepší naše recepty, když jsme ukázali, že ty vaše jsou příšerné. Teď skutečně k jednomu zásadnímu faktu. Růst střední délky života. To je údaj, který vedle kvality zdravotnictví popisuje třeba i kvalitu životního prostředí. Neustále to roste od roku 90 a rostlo to i v době, pane bakaláři podívejte se do těch statistik, kdy jste tvrdil, jak já jsem strašným způsobem uzurpoval to zdravotnictví, a lidé se nedostali k léčbě. Jak je tedy možné, že střední délka života za ten rok, tedy za rok 2006, narostla, možná i trochu rychleji, než rok před tím. Za vašich posledních dvou let, za vaší vlády, když říkáte, jak jste báječní, kolik máte těch center a kolik tam utrácíte a všichni se ke všemu dostanou a všichni jsou spokojeni. Bohužel nemáte správné údaje, není tomu tak a já vám mohu dokázat, že třeba v našich krajských nemocnicích, kterým dáváte méně peněz než v loňském roce, tak ty čekací pořadníky bohužel musíme mít. Lidé se zase už za vás ke spoustě věcí nedostávají. Tak že ta střední délka života za poslední dva roky neroste zdaleka tak rychle. V podstatě kdybyste tomu trochu víc rozuměl, tak byste si musel klast otázku jak je možné, že utrácíte mnohonásobně víc třeba za léky a střední délka života roste pomaleji, než v době kdy se tolik neutrácelo.

Moderátor:
Pane doktore Rathe, trochu mě děsí představa, že sem teď přiběhne nějaký statistik. Ono to sem ze statistického úřadu není zas tak daleko a začne nám vysvětlovat, že to může ještě souviset s útlumem v těžkém průmyslu a podobnými věcmi.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Chci být seriozní a říci, že to není ukazatel jen zdravotnictví, ale zdravotnictví se na něm dost podepisuje a v podstatě tady pan náměstek Šnajdr popírá jeden fakt, který my dneska vidíme, to znamená, že do zdravotnictví, třeba do léků hlavně díky němu, protože on je nakloněný hlavně zahraničnímu farmaceutickému průmyslu, který na jeho vládě vydělal, extrémně vydělal. Takto rychle náklady na léky nerostly v žádném jiném státě, čili oni na tom velmi vydělali, ale bohužel na tom pacient nevydělává. Já už dneska můžu, když tady pan bakalář říká ta tvrzení o tom, že někdo byl poškozen za našich vlád, tak já si dovolím říct podobnou trochu demagogii. Já jsem přesvědčen, že dnes díky tomu, že oběma léků extrémně stoupl. Spousta pacientů je poškozována tím, že zbytečně jí léky, stojí to strašné peníze a vy jim zkracujete život nebo je jiným vážným způsobem poškozujete.

Moderátor:
Já už bych rád nechal reagovat pana Šnajdra, ale teď to dokonce zní, že se zkracuje reálná délka středního života v České republice proto

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Nezkracuje, ale neroste.

Moderátor:
Neroste proto, že utrácíme víc za léky.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Já ještě řeknu

Moderátor:
Pardon už neřeknete. Vždy slíbíte poslední a jedinou a pan Šnajdr tady… Mě by pak napsaly z kanceláře ODS, že nejsem spravedlivý a to si nemohu dovolit. Prosím, pane Šnajdre.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já si myslím, že po tomto extempore všichni nežijící statistici se obracejí v hrobě a všichni živí se modlí, protože pan Rath byl sice ministrem zdravotnictví jen asi sedm nebo osm měsíců a samozřejmě dlouhodobý faktor jako je délka života naštěstí nestihl vůbec ovlivnit. Já vždycky mám rád ta fakta, tak já je tady ukážu.

Moderátor:
To máte oba.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
To jsou prosím data pojišťoven. To jsou prosím počty zaplacených, léčených pacientů a tak dramatické nárůsty.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Ale ty výsledky.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Ty výsledky?

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Proč nestoupá střední délka života?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Chovejte se slušně a neskákejte mi do řeči. Metabolické vady, Bechtěrejevova choroba, Kronova choroba, prosím běžte se do těch center zeptat na ty výsledky.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Proč nestoupá střední délka života, pane bakaláři?

Moderátor:
Protože to má určitý strop nějakými fyzickými možnostmi.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Takže léčíme víc a dráž se stejným efektem?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Pane redaktore, já se tady chci chovat slušně. Já jsem panu Ráthovi neskákal do řeči, protože to bych byl za nevychovance. Žádám ho o totéž. Tady k těm lékům. To je přesně ta ukázka jak se změnila naše kvalita výdajů za léky. Tady, ten první sloupec je pokles výdejů paralenu na zdravotní pojišťovnu, na ten solidární účet na to zaplacení poplatků. Ten druhý sloupec to je nárůst léčených pacientů moderní chemoterapii. Chemoterapii, která prodlužuje a zkvalitňuje životy. Když to otočíme, za vás na tu chemoterapii nebylo a abyste to ustály, tak jste lidi ohlupovali tím, že mají za darmo Paralen.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Lidé se ale dožívali stejně.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Nedožívali. My jsme ty parametry otočili.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Jak to že se dožívali stejně?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Jestli mohu pokračovat.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Jak to že se lidé dožívali stejně, když jste jim dávali léky?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
V lécích a já si stojím za každým rozhodnutím.

Moderátor:
Já se opravdu bojím těch zástupů statistiků, kteří mi budou říkat, že roste automobilová doprava a podobně, což všechno jsou vlivy, které na střední délku života jsou.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já dokončím tu svojí.

Moderátor:
Pane hejtmane, vydržte ještě chvilku, aby měl pan náměstek prostor dokončit myšlenku.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já jsem přesvědčen a jsem schopen prokázat, že tak pod kontrolou pojišťoven jak jsou za poslední čtyři roky, nikdy nebyli. Největší růst výdajů na léky jsme měli v roce 2002 až 2005. Pan Rath to moc dobře ví, že do té své statistiky zapojuje to, co nehradí zdravotní pojišťovny. On do toho zapojuje Viagru, on do toho zapojuje vitamíny, on do toho zapojuje potravinové doplňky. Nic méně za roky 2007 až 2010 stouply výdaje na léky o tři procenta. Slyšíte dobře, za tři roky o tři procenta.

Moderátor:
Ze zdravotního pojištění.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Ano ze zdravotního pojištění. To znamená, výdaje na léky máme absolutně pod kontrolou a to i přes to, že máme nárůst desítky procent pacientů, kteří dostávají moderní terapii v centrech. My jsme zásadně otočili kvalitu těch výdajů. Ano, my jsme umožnili moderní léčbu těm, kteří jí potřebují. Ano, my jsme zkomplikovali přístup k levným lékům, jako jsou paraleny, acylpyriny a podobně. My jsme věděli, že to u části veřejnosti narazí na odpor. Nicméně každému kdo s tím má problém, říkáme prosím, věřme tomu, že díky teto třicetikoruně jsme mohly o tisíce lidí vice léčit, jsme zachránili tisíce životů a zkvalitněli jsme desetitisíce životů našich spoluobčanů. Jestli mohu jednu větu. Každý z nás má někoho ze svých příbuzných, známých, který může vážně onemocnět nebo onemocněl. Já myslím, že cílem a smyslem zdravotnictví je, že když se mu něco stane tak nalezne moderní, účinnou a efektivní péči a že jí nalezna včas když může ještě pomoci. To je zásadní kvalitativní změna v našem zdravotnictví proti stavu roku 2006.

Moderátor:
Teď už jsou to dvě věty.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Tyto fráze, které říkáte, ty nepravdy, které tady říkáte vám většina, drtivá většina veřejnosti prostě nebere. Ti lidé nejsou hloupí a ví jaká je realita. Ví, jak dneska musí čekat na určitá vyšetření, ví, jak se to komplikuje a lidé samozřejmě také vědí a ptají se na tu základní otázku, kterou já jsem tady říkal. Když jste tak báječní po čtyřech letech, co vedete zdravotnictví. Jak je možné že ta střední délka života se zásadním způsobem neprodloužila? Když říkáte, že jste tisícům lidí zachránili život. To by se v té statistice samozřejmě projevilo.

Moderátor:
Jen aby, pane hejtmane, nějaký cynik neřekl, že díky tomu chaosu, který je v té populaci, tak lidé dříve umírají.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Pořád střední délka života.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
pane bakaláři, sám jste říkal, abych vám neskákal do řeči.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Omlouvám se vám.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Prosím držte se téhož. Takže já si myslím, že to jsou taková trochu těšínská jablíčka. Lidem napovídat, že mohou dostat určité báječné léky a jak to skvěle funguje a ono to bohužel tak skvěle nefunguje. Například letos jsme na tom velmi špatně, protože zde díky vedení ministerstva zdravotnictví všechna zdravotnická zařízení dostávají méně peněz než v loňském roce. Čili pokud jsme v loňském roce tak vycházeli, tak v letošním roce musí nemocnice už některé pacienty odmítat. Já nevím, jestli se to projeví nebo neprojeví na střední délce života, to v tuhle chvíli nejsem věštec ale na druhou stranu je to pro ty lidi konkrétně nepříjemná věc a pan bakalář tady tvrdí pravý opak, jak to všechno báječně funguje. Pane náměstku, nefunguje, a jestli vám to neřekli vaši podřízení, jestli to před vámi tají, tak vám to říkám tady já. Musíme odmítat desítky, možná stovky lidí kvůli vaší úhradové vyhlášce.

Moderátor:
Než nechám pana náměstka reagovat tak poprosím, abychom už nepoužívali sousloví střední délka života a pokusili se pro zbytek partie oprostit od tohoto jednoho statistického údaje. Pane náměstku.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
To jsem moc rád. Je to klišé a není to pravda, ona nám roste, ale teďka k těm argumentům. Ano my zde stojíme na určité křižovatce a já bych si o tom netroufl hovořit, protože oni skutečně rozhodnou voliči, jestli půjdeme cestou pokračování v těchto změnách, které jsou nutné, které jsou nevyhnutelné, jinak naše zdravotnictví půjde dolů nebo všechno rozboříme a vrátíme se do roku 2006 se stínovým ministrem Davidem Rathem a s jeho praktikami. A já musím odmítat některé věci, které jsou na principu 100x opakovaná lež se stává pravda. Zdravotní pojišťovny veřejně zveřejňují své výsledky hospodaření. Za první kvartál 2010 je na výsost jasné, že do zdravotnických zařízení poslali stejné množství peněz jako v roce 2009 tedy ani o korunu méně. Není to pravda. Pokud nastávají v některých středočeských nemocnicích problémy, tak nesouvisí s ministerstvem zdravotnictví a nesouvisí s úhradami zdravotních pojišťoven.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Ale souvisí.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Souvisí s tím, jakým nehorázným způsobem v těch nemocnicích hospodaří.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
To si děláte legraci.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Vy opět se zadlužujete, opět se prodlužuje délka splatnosti.

Moderátor:
Vy si vzájemně říkáte, abyste se nechali domluvit, ale neděláte to ani jeden.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Vy mě kritizujete za personální politiku. Středočeské nemocnice řídí lidé, kteří nemají se zřizováním zdravotnických zařízení žádné zkušenosti.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Kde jste to vzal?

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví: Řekněte veřejně, jaké zdravotnické zařízení řídila pani Pancová, krom toho, že s vámi byla v Lékařském odborovém klubu.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Jeden primariát.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Jaké zdravotnické zařízení řídila?

Moderátor:
Já poprosím, abychom nezabíhali do příliš velkých detailů, protože paní Pancovou mnoho diváku televize Prima asi znát nebude.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Já bych moc prosil, abychom nezaměňovali špatné hospodaření a zadlužovaní, tak jak jsme je znali v roce 2006, když jste nám předali zdravotnictví, s tím jestli zdravotní pojišťovny nakupují obě péče. Já vám řeknu příklad. Diskutuje se o kardiostimulátorech, diskutuje se o endoprotézách, diskutuje se o kardiocentrech. Já mám přesná data od zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny nesjednali v roce 2010 ani o jeden méně, než sjednali v roce 2009. To je jasná odpověď na to jestli se u nás dostupnost péče zhoršuje nebo nezhoršuje. Pane Rathe, vy ta fakta máte stejně jako já, protože vaši lidé sedí ve správní radě. Mě mrzí, že používáte lži, protože jasná správa zní, zdravotní pojišťovny nakupují stejný objem zdravotní péče, stejnou strukturu.

Moderátor:
Koukám, že příště si budu muset přinést ročenky zdravotních pojišťoven a jejich rozpočty abych vás měl čím mlátit po hlavách.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Pane redaktore, je skutečně velmi těžké vést debatu, když já mám jasné údaje i z úhradové vyhlášky, kterou vy jste vydali, že dáváte všem zdravotnickým zařízením méně peněz než v loňském roce. To je realita. Vždyť jste to sám tvořil. Tak tady prosím se netvařte a netvrďte veřejnosti úplně něco jiného, je to prostě nesprávné. Já vím, že si můžete hrát na barona Prášila a vyprávět tady pohádky o perníkové chaloupce, třeba vám ti kteří o tom nic neví, uvěří, ale bohužel všichni ti kteří se pohybují ve zdravotnictví, ať jsou to asociace nemocnic, ať jsou to jednotlivé nemocnice, dají za pravdu mě, protože to je realita. Vy prostě tady desinformujete veřejnost, že vy, jako vedení ministerstva zdravotnictví, jste v letošním roce dali méně peněz nemocnicím a to nejen krajským ale i fakultním, protože jste se vrátili o rok zpátky v těch úhradách. Nemocnice dostávají méně peněz, mohou poskytovat méně péče, to je jednoznačné. Co se týká vašich změn, jak jste říkal, aby lidé rozhodli o změnách. Tak já je zopakuji. To je růst spoluúčasti pacientů, to je váš plán. Privatizace nemocnic a privatizace zdravotních pojišťoven. Ano o tom budou lidé rozhodovat v těchto volbách. Jestli půjdou naším plánem evropského zdravotnictví po vzoru třeba Rakouska nebo Německa nebo vaším plánem, který naposledy realizovala Dzurindova vláda na Slovensku. To znamená růst spoluúčasti, růst poplatků, růst doplatků na léky, privatizace všech nemocnic a privatizace všech zdravotních pojišťoven. To je to, Vždyť vám radí lidé, kteří to dělali pro pana Zajace na Slovensku.

Moderátor:
Abyste si, pane hejtmane, neurval ty zbývající čtyři minuty, které máme z nedělní Partie, pojďme tedy.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
To jsou ale ty klíčové věci, které budou teď ve volbách rozhodovat, jakou cestou skutečně jít chtějí, a já jsem rád, že pan bakalář to řekl takhle na rovinu ať lidé rozhodnou, že půjdeme tím programem ODS, to znamená všemi těmito třemi základními body. Já to oceňuju. Je to čistší než to, co udělal pan Topolánek, že sliboval některé věci a pak dělal pravý opak.

Moderátor:
Musím uznat, že poznámka na závěr se umí rozrůst velmi dobře.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Za to chci poděkovat tady panu náměstkovi, že skutečně je takto čestný transparentní a že to lidem říká bez obalu.

Moderátor:
Přemýšlím, co si z toho lidé vezmou, když jste jim na začátku říkal, že se panu náměstkovi nedá věřit a teď po nich chcete, aby mu věřili.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Tohle je ale férovější než to, co dělal jejich bývalý předseda.

Moderátor:
Pane hejtmane, rád bych nechal pana Šnajdra reagovat.

Marek Šnajdr /ODS/, náměstek ministryně zdravotnictví:
Tak já pokud mám udat priority, tak v prvé fázi je potřeba udržet to čeho jsme ve zdravotnictví dosáhli, to znamená těch poměrně vysoce otevřených dveří, těch vysokých nárůstů a té špičkové, moderní péče srovnatelné s Evropskou unii. Není to samo sebou a nebude to samo sebou. Podíváme li se na mapku, kde bychom se měli inspirovat, na země na západ od nás tak všude si můžeme zamalovat, že mají standart. Ano, my potřebujeme do našeho zdravotnictví zavést standart. Ne standart ve smyslu vymezit nebo vyjmout část úhrad ale standart na rozdílovém principu. Každou variantu plně hrazenou zachovat ale v případě, že si pacient vybere nějakou alternativu, která je jiná, která je dražší nebo tento rozdíl krýt komerčním připojištěním. Toto jsou spojené nádoby. Nezavedeme-li standart, nebudeme-li k tomu mít odvahu tak nikdy nezavedeme komerční pojištění. Musíme vyřešit stárnutí obyvatelstva. Máme neustále více a více důchodců. Nikdo to neřeší. Nám chybí místa, nám chybí lužka následné péče, nám chybí lužka v sociálních ústavech. Musíme změnit systém financování mezi sociální a zdravotní sférou. Ty rezorty spolu nekomunikují a sociální se snaží poskytovat peníze do zdravotnictví, ale chybí nám zpětná vazba. Musíme ukončit resortismus a musíme podnítit rozšiřování těchto sociálních lůžek. Musíme se bavit o podpoře prevence. To je obrovská věc, na kterou se zapomnělo, kterou jsme rozjeli v podobě národních preventivních screeningových programů, protože to jsou programy, které nám sníží úmrtnost například na kardivaskularní choroby nebo onkologická onemocnění. Musíme mít odvahu udělat pořádek v poplatcích, protože to co tady zavedli kraje, je naprostá nehoráznost. Je to porušování zákona, je to nespravedlivé vůči lidem a musíme mít odvahu zavést pořádek. Zachováme zdravotní pojišťovny a zachováme veřejné zdravotní zařízení.

Moderátor:
Další podrobnosti na stránkách ODS. Pane Rathe, pojďte využít tu poslední minutu k tomu, abyste také pozitivně jako Marek Šnajdr, popsal, jaké zdravotnictví si představuje ČSSD. V jedné minutě.

David Rath /ČSSD/, poslanec:
Tak v každém případě zdravotnictví běžného západoevropského formátu. My hledáme inspiraci v Rakousku, Německu čili v zemích, kde to zdravotnictví je na vysoké úrovni, dobře funguje. Zdravotnictví, které je založeno na veřejnoprávním charakteru. To znamená zredukovat ten dnešní nesmyslný počet zdravotních pojišťoven, který nás stojí strašné peníze, staví si ty paláce a utrácí obrovské peníze. Zredukovat náklady a udržet ten neziskový charakter. Totéž udělat z nemocnic neziskové organizace, to nám ale ministerstvo brání. My se o to snažíme, ale ministerstvo vedené ODS má neustále plán privatizace. My teď vedeme jakýsi spor, až jakousi papírovou válku o to že my říkáme, že nechceme privatizovat nemocnice aby byli veřejné. Neziskové a pro každého.

Moderátor:
A to byla ta minuta. Taková byla nedělní Partie s Markem Šnajdrem a Davidem Rathem. Pánové, děkuji, že jste přišli a nashledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?