Představenstva odvolala ředitele nemocnic v Kladně a M. Boleslavi

21. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová představenstva dnes odvolala ředitele krajských nemocnic v Kladně a Mladé Boleslavi Vladimíra Lemona a Luďka Kramáře.


Lemon z funkce odejde ke dni jmenování svého nástupce, který vzejde z výběrového řízení, řekl novinářům hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS). V případě boleslavské nemocnice je situace odlišná, Kramář byl jen pověřen řízením. Nahradil ho Ladislav Řípa, který už byl v tomto zařízení kdysi ředitelem, řekl člen představenstva nemocnice a boleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS).

Lemonovo a Kramářovo odvolání žádalo nové vedení kraje kvůli ztrátovému hospodaření nemocnic. Kladenské zařízení loni vykázalo ztrátu 185 milionů Kč a letos půjde o 90 milionů. Hospodaření mladoboleslavské nemocnice má podle Kupky letos činit minus 70 milionů korun. Odvolání ředitelů umožnilo koalici ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů nové složení orgánů nemocnic. Krajští zastupitelé v pondělí odvolali dosavadní představenstva a dozorčí rady ustavené za bývalého vedení ČSSD a KSČM a obsadili je novými lidmi. Rada kraje v roli valné hromady nemocnic je pak ještě tentýž den večer jmenovala do funkcí.

„Dlouhodobá ztráta kladenské nemocnice je jasným a logickým důvodem pro takovou změnu. Zároveň představenstvo vypsalo otevřené výběrové řízení, do něhož se mohou zájemci hlásit do 20. ledna,“ komentoval Kupka situaci v Kladně.

Kramář byl jen pověřen řízením za Nwelatiho, který byl v minulosti uvolněn pro funkci boleslavského primátora. „Zrušili jsme mu pověření řízením nemocnice, pan Kramář zůstává zaměstnancem do konce roku. Zároveň jsme jmenovali ředitelem nemocnice pana Řípu de facto do doby, než bych se vrátil já, protože já jsem ze zákona pořád ředitelem nemocnice,“ řekl Nwelati.

Kramář, který byl v čele boleslavské nemocnice přes čtyři roky, své odvolání očekával. „Ačkoliv nemocnice letos skončí v záporných číslech, předávám ji v dobrém stavu. Všem svým spolupracovníkům bych ještě jednou rád poděkoval za spolupráci, v poslední době zejména při akreditaci, která byla asi největší zkouškou, kterou jsme společně prošli,“ uvedl Kramář. Spolu s ním z nemocnice odchází také její mluvčí Kamila Hamáčková.

Lemon ČTK už dříve řekl, že ztrátové hospodaření se nevyřeší, dokud se nezmění systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Poukázal na to, že různá zařízení dostávají od pojišťoven různé částky za stejné výkony.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?