Plzeňská klinika FN začala s prevencí rakoviny děložního hrdla

14. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňská Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice je po Karviné a Sokolově třetím pracovištěm, kde zahájili screeningový program zaměřený na prevenci rakoviny děložního hrdla...


PLZEŇ - Na takzvaný screeningový program, jehož cílem je snížit výskyt rakoviny děložního hrdla na polovinu, budou navazovat další pracoviště v ČR. Při předávání daru půl milionu korun od plzeňské firmy na nákup kolposkopu, přístroje pro sledování změn na povrchu děložního čípku, to řekl přednosta kliniky Zdeněk Rokyta.

Nové zařízení bude při své práci využívat Centrum pro cervikální patologii, kterým ročně projde 1300 žen z Plzeňského a Karlovarského kraje. „Vyšetření kolposkopem umožňuje v řadě případů s dostatečným předstihem odhalit předrakovinné změny na děložním hrdle. Včasným malým chirurgickým zákrokem pak lze zabránit vzniku zhoubného nádoru,“ vysvětlil přednosta.

Kolposkop umožňuje poznat příznaky dříve a přesněji. Rakovina děložního hrdla je v ČR velmi častá. Výskyt nových onemocnění činí 22 na 100.000 žen ročně. Nyní trpí rakovinou děložního hrdla 1200 pacientek a její výskyt je stále častější u mladších žen.

Cílem screeningového programu je snížit výskyt rakoviny děložního hrdla na úroveň obvyklou v západoevropských zemích, tedy zhruba na polovinu současného stavu. „Aby byl program úspěšný, musí se jej účastnit přibližně 70 až 80 procent všech žen ve věku 25 až 60 let,“ dodal Rokyta. K vyšetření dostanou pozvánku ty z nich, které preventivní prohlídku, hrazenou ze zdravotního pojištění, v posledních dvou letech neabsolvovaly.

Díky sponzorskému daru milion korun od stejné plzeňské firmy už Fakultní nemocnice v Plzni v roce 2001 jako první v Česku získala mammotom - nejmodernější přístroj pro diagnostiku rakoviny prsu. S jeho pomocí lze šetrně odebrat kvalitní vzorek z tkáně, vhodný pro určení diagnózy rakoviny prsu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?