Plzeňský kraj chystá koncepci zdravotnictví, bude do konce roku

29. 7. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Materiál nabídne pohled na současnost i budoucnost zdravotnictví v kraji z hlediska financování, kvality a dostupnosti ambulantní, nemocniční a pohotovostní péče či péče o lidské zdroje. Kromě politiků ji připravují i zdravotníci. Specialitou byl měl být kromě nadace také odborný poradní sbor...


Nadace, která má finančně podporovat vzdělávání zdravotnických pracovníků v Plzeňském kraji, by se mohla mimo jiné stát součástí připravované krajské koncepce zdravotnictví. Materiál nabídne pohled na současnost i budoucnost zdravotnictví v kraji z hlediska financování, kvality a dostupnosti ambulantní, nemocniční a pohotovostní péče či péče o lidské zdroje. Kromě politiků ji připravují i zdravotníci. Specialitou byl měl být kromě nadace také odborný poradní sbor, řekla ČTK hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD).

Materiál se bude do října doplňovat o připomínky, hotový má být do konce roku. „Chtěli bychom odstranit stávající nedostatky, udělat vylepšení, zachovat základní kvality zdravotní péče - dostupnost, kvalitu a efektivitu,“ vyjmenovala bývalá ministryně zdravotnictví.

V některých bodech se koncepce bude zabývat zdravotnictvím bez ohledu na zřizovatele, bude obsahovat i kapitoly určené jen pro krajem vlastněná zařízení či poskytované služby. V Česku ojedinělým se má stát například zatím plánované zřízení krajské nadace.

Peníze sponzorů by z ní měli využívat ke vzdělání medici, zdravotní sestry či lékaři připravující se na atestaci. Za podporu by měli na oplátku pracovat po určitou dobu podle potřeb kraje.

„Chtěli bychom také určitou sociální péči - větší pozornost matkám s dětmi, bojovat proti syndromu vyhoření, starat se o seniory, kteří ze zdravotnictví odešli třeba s podlomeným zdravím,“ uvedla Emmerová.

Jako zvláštní bod navrhne koncepce vytvoření jakéhosi sboru krajských konzultantů, největších odborníků, přednostů klinik a oddělení. „Měli by spolupracovat s našimi krajskými nemocnicemi a primariáty. Byla by tam určitá provázanost a spolupráce, která jednoznačně prospěje našim pacientům, ale i samotným lékařům,“ doplnil radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Kraj si nechal zpracovat analýzu, která hodnotí kvalitu, dostupnost i financování. Na základě jejích výsledků hejtmanství zahrne do koncepce například rozložení a organizaci lékařských pohotovostí či záchranné služby. „Můžeme naplánovat například další dvě výjezdová střediska někde na severu nebo naopak na jihu, tam jsou zřetelná bílá místa na mapě,“ dodala hejtmanka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?