Počet lidí, kteří se léčí z gamblerství, roste. Loni to bylo 1435

8. 9. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo 1435 lidí, téměř o 20 procent víc než v roce 2003. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).


V lůžkových odděleních psychiatrických léčeben a nemocnic evidovali loni 612 případů s touto diagnózou, což je nejvíc od roku 2003. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i těch ale přibývá.

Největší podíl léčících se závislých hráčů je v Moravskoslezském kraji, 23 pacientů na 100.000 obyvatel. Následují kraje Olomoucký a Plzeňský. Nejmenší podíl hráčů registruje kraj Středočeský, uvádí ÚZIS.

Pacientů, kteří se ambulantně léčili z hráčství poprvé v životě, bylo loni 42 procent. V roce 2003 tvořili přibližně třetinu léčících se gamblerů.

Necelých šest procent z celkového počtu závislých gamblerů tvoří lidé do 19 let věku. V minulých letech počty pacientů do 19 let stoupaly, ale nárůst byl nejspíš dán tím, že dříve byly problémy mladistvých spojené s počítači diagnostikovány jako poruchy chování. Nyní tyto problémy lékaři diagnostikují jako patologické hráčství.

Chorobné hráčství zvané též gamblerství nebo závislost na automatech patří mezi návykové poruchy. Svou závislost postižení popisují jako intenzivní puzení ke hře, které se často zvyšuje v dobách, kdy je život stresující. Hrají často na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků. Hráči či gambleři se mohou velmi zadlužit, riskovat práci i porušovat zákon, aby získali peníze nebo se vyhnuli placení dluhů.

S diagnózou hráčství bylo v posledních sedmi letech ambulantně ošetřeno v průměru 1360 pacientů ročně. Na celkovém počtu pacientů v ordinacích psychiatrů se ročně patologičtí hráči podíleli z asi 0,3 procenta. Psychiatrické léčebny a psychiatrická oddělení nemocnic evidují v průměru 544 hospitalizací s diagnózou hráčství ročně. Loni se hráči léčili ve 273 zdravotnických zařízeních.

Podle zaměstnání se ve sledovaném období v lůžkových zařízeních léčila nejvíce skupina „nepracující, dítě, student“, a to ze 45 procent. Kolem 20 procent tvořily hospitalizace skupin „řemeslník a kvalifikovaný dělník“ a „provozní pracovník ve službách“.

Třeba předloni Češi prosázeli přes 100 miliard korun, a ocitli se tak na čelném místě ze zemí střední Evropy. Pokusy o omezení či větší zdanění hazardu se občas na politické scéně objeví, avšak bez valného výsledku. Hovoří se o silné lobby herních společností.

Ve středu má vláda posoudit novelu zákona o loteriích, kterou navrhuje ČSSD. Pokud by byla schválena, všichni provozovatelé loterií by museli odvádět 22 procent z výtěžku na veřejně prospěšné účely. Nyní existují čtyři různé sazby.

Novelu loterijního zákona pustilo do legislativního procesu koncem srpna i ministerstvo financí. Předloha má umožnit obcím, aby mohly regulovat i druhy hazardu, na které se dosud jejich obecně závazné vyhlášky vztahovat nemohly. Podle současné právní úpravy mají totiž obce možnost regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?