Počet onemocnění TBC u cizinců stoupá, tvoří už pětinu případů

24. 3. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet onemocnění TBC u cizinců stoupá. Loni tvořili 21 procent všech případů. Nákazy přibylo i mezi bezdomovci a injekčními narkomany. Celkový počet hlášených případů tuberkulózy od roku 2003 v Česku ale klesá. Podle lékařů se ČR dokonce řadí mezi země, kde je výskyt infekce nízký...


přesto se to může změnit. Lékaři hodnotí jako špatný krok to, že stát přestal platit přeočkování jedenáctiletých dětí. Také zdravotní kontrola migrantů je podle nich nedokonalá.

„Česko, které se řadí mezi země s příznivou situací TBC a fungující kontrolou, leží na hranici zemí se situací méně příznivou a neefektivní kontrolou. To je jeden z důvodů, proč je nutné věnovat chorobě intenzivní pozornost,“ řekl dnes novinářům přednosta první kliniky TBC a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jiří Homolka.

„Podle předběžných dat bylo loni v Česku hlášeno 835 případů TBC, z toho 707 plicní. U 486 nemocných byla tuberkulóza ověřena průkazem bacilů tuberkulózy, 261 případů bylo ověřeno jako závažný zdroj infekce,“ upřesnil. Největší počet nově hlášených onemocnění byl loni v Pardubickém kraji s 12 případy na 100.000 obyvatel, Ústeckém s 10,7 a Královéhradeckém s 9,6 případu. Průměr ČR je 8,1 případu na stejný počet obyvatel.

Z 835 léčených bylo loni 176 cizinců, z toho 59 Mongolů, 33 Ukrajinců, 30 Vietnamců a 22 Slováků. V roce 2007 tvořil podíl cizinců mezi pacienty 17,6 procenta, loni už 21,1 procenta, doplnil předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Stanislav Kos.

Odborníci podle něj chtějí prosadit, aby cizinci při žádosti o vízum na dobu delší než 90 dní předkládali potvrzení, že netrpí infekční chorobou. Měl by je vystavit český lékař, aby bylo jisté, že si cizinec neopatřil ve své vlasti falzifikát. „Zatím toto potvrzení musí předložit jen ten, kterého úředník na zastupitelském úřadu bude od pohledu považovat za nemocného,“ shrnul dosavadní praxi Kos.

V ČR jsou děti očkovány proti TBC ještě v porodnici. Dosud byly přeočkovávány v jedenácti letech. Ministerstvo zdravotnictví podle Kose v rozporu s doporučením odborné společnosti očkování zrušilo.

Lékařka kliniky Alena Slováková doplnila, že TBC je celkové infekční zánětlivé onemocnění, častější je u seniorů nad 65 let. V posledních letech ale přibývá mladých pacientů, což souvisí s migrací. Klinika má ve svém „spádovém“ území Hlavní nádraží, kde se soustřeďují bezdomovci a narkomani. Větší riziko nákazy je u diabetiků, lidí se žaludečními vředy, pacientů na umělé ledvině, vězňů, obyvatel LDN, žen v šestinedělí a těhotných. Nejčastěji se šíří nákaza vzduchem. Běžná léčba trvá půl roku, složité případy nereagující na běžná antibiotika i rok a půl. Ochranu skýtá zejména očkování a preventivní podávání léků rizikovým pacientům.

Homolka uvedl, že TBC je léčitelná, stále na ni ale lidé umírají. Loni v Česku na ni zemřelo 56 lidí stejně jako předloni. TBC jako příčina úmrtí přibývá právě u migrantů, bezdomovců a v poslední době i injekčních narkomanů. Rizika onemocnění má připomenout Světový den TBC, který připadá na úterý. Před 127 lety 24. března oficiálně informoval Robert Koch vědeckou společnost o objevu bacilu tuberkulózy.

TBC je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvojových zemích, za posledních deset let zemřelo na TBC 30 milionů lidí. Celosvětově stoupá každý rok výskyt této infekce o 0,4 procenta. Nejvyšší nárůst je v zemích subsaharské Afriky a zemích bývalého Sovětského svazu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?