Počet případů onemocnění spalničkami se loni zvýšil trojnásobně

15. 2. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Trojnásobně se loni proti roku 2016 zvýšil počet případů onemocnění spalničkami v Evropě. Informovalo o tom včera Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), což je agentura Evropské unie se sídlem ve Švédsku. Důvodem je podle něj nízká míra proočkovanosti.


Z třiceti evropských zemí bylo podle střediska loni hlášeno více než 14.400 případů onemocnění spalničkami. Předloni to bylo kolem 4600 případů. Na výrazném nárůstu se podílely především epidemie v Rumunsku, Itálii, Řecku a Německu.

V České republice loni epidemie spalniček vypukla v Moravskoslezském kraji. Minulý týden Státní zdravotní ústav uvedl, že letos bylo v tuzemsku zaznamenáno už 11 případů spalniček, víc než za celý rok 2016.

Spalničky jsou nakažlivé virové onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou. Nákaza se šíři kapénkami. Většímu šíření infekce v populaci brání zejména takzvaná kolektivní imunita, která vzniká při proočkovanosti přibližně 95 procent populace.

Od roku 2016 ECDC zaznamenalo 50 případů úmrtí na spalničky. Vážné komplikace se v souvislosti s touto nemocí nejčastěji vyskytují u dětí do pěti let.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?