Počet případů rakoviny prsu se za 25 let téměř zdvojnásobil

27. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výskyt rakoviny prsu se v České republice za 25 let téměř zdvojnásobil, ale počet úmrtí se od roku 1990 s výjimkou jednoho roku prakticky nemění. Při preventivních vyšetřeních se zjišťuje čím dále více onemocnění...


PRAHA - Výskyt rakoviny prsu se v České republice za 25 let téměř zdvojnásobil, ale počet úmrtí se od roku 1990 s výjimkou jednoho roku prakticky nemění. Podle přednosty radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jana Daneše je růst zjištěného počtu onemocnění do jisté míry ovlivněn častějším screeningem. Relativní snižování úmrtnosti je z větší části výsledkem časné diagnostiky a z menší části úspěšnější léčby.

Při preventivních vyšetřeních se zjišťuje čím dále více onemocnění. Daneš včera řekl, že trend zvyšování výskytu rakoviny prsu bude spolu s rozvojem screeningu jistě v dalších letech pokračovat.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v roce 1977 na 100.000 žen hlášeno 52 případů zhoubného nádoru prsu, v roce 2002 to bylo 100 případů. Celkem lékaři v roce 2002 tuto diagnózu stanovili u 5224 žen.

Daneš uvedl, že v současné době se čtvrtina zjištěných nádorů nachází v prvním stadiu, kdy se ještě nešíří dál. Ideální by ovšem bylo, kdyby v prvním stadiu byla alespoň polovina zjištěných karcinomů, dodal.

Rakovina prsu je civilizační onemocnění. Na jejím vzniku se podílí více vlivů, především stravovací návyky, způsob života a životní prostředí.

V roce 1970 byl podle statistiky poměr mezi nově nemocnými a zemřelými na rakovinu prsu 1,6 : 1 a v roce 2002 to bylo 2,7 : 1.

Karcinom prsu se nejčastěji vyskytuje v nejvyšších věkových kategoriích, ale v roce 2002 bylo toto onemocnění diagnostikováno u dvou žen ve věkové kategorii 20 až 24 let. Nejvíce nově zjištěných nádorů připadalo na ženy ve věku od 55 do 59 let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?