Podle britských vědců jsou vši stále odolnější

15. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro rodiče i děti představují noční můru, a přitom jsou stále silnější: obávané vši se stávají neporazitelnými, tvrdí se ve studii, o níž ve svém posledním čísle píše časopis Archives of Disease in Childhood. Badatelé z centra pro nakažlivé nemoci ve Walesu zjistili, že čtyři z pěti vší jsou odolné vůči chemickým látkám, které jsou užívány při jejich likvidaci…

Podle vědců, kteří zkoumali 4000 vší, má více než 80 procent z nich vypěstovanou resistenci na nejobvyklejší insekticidy, jako je permetrin či fenotrin. Ty jsou nejoblíbenější, protože potřebují jen krátkou dobu styku s pokožkou na to, aby začaly působit. Mají také méně pronikavý odér než jiné prostředky.

Nicméně na alternativní léčbě se zatím odborníci nedokázali shodnout. I když, jak upozornila dřívější studie zveřejněná v časopise British Medical Journal, tradiční metody by byly účinnější než ty, jež jsou založeny na chemických substancích.

Vědci ze školy pro tropické nemoci a hygienu v Londýně totiž podrobili výzkumu 126 mladých lidí a došli k překvapivému závěru, že česání speciálním hřebenem je účinnější než používání chemických prostředků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?