Podle dánské studie rakovina od mobilů jejich uživatelům nehrozí

7. 12. 2006 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Neexistují žádné důkazy, které by prokázaly oprávněnost domněnky, že od mobilních telefonů hrozí jejich uživatelům nebezpečí onemocnění rakovinou. K tomuto závěru dospěl tým dánských vědců a lékařů...


Neexistují žádné důkazy, které by prokázaly oprávněnost domněnky, že od mobilních telefonů hrozí jejich uživatelům nebezpečí onemocnění rakovinou.

K tomuto závěru dospěl na základě obsáhlé dlouhodobé studie tým dánských vědců a lékařů, který své výsledky zveřejnil v časopise Journal of the National Cancer Institute. Studie zkoumala celkem 420.000 osob, které mobilní telefony využívaly v rozdílné intenzitě.

Studie se zúčastnilo asi 360.000 mužů a 60.000 žen. Asi 85 procent z testovaných používalo mobilní telefon po dobu kratší než 10 let, deset procent telefonovalo tímto způsobem již 10 až 14 let a zbývajících pět procent v rozmezí od 15 do 21 let. Průměrná zkušenost s tímto telefonováním činila 8,5 roku, což je podle autorů dostatečně dlouhá doba k tomu, aby se případné negativní následky již stačily projevit. To se však nestalo, a to ani v případě těch, kteří z mobilů telefonují velmi často.

Ve zkoumaném okruhu bylo sice zaznamenáno celkem 14.249 případů rakoviny, což ovšem znamenalo, že tato nemoc postihla zhruba tři procenta sledovaných. Žádný z těchto případů však neměl prokazatelnou spojitost právě s mobily. Záření z přenosných telefonů nevedlo ani k většímu počtu mozkových nádorů, ani podobných poškození sluchového nervu, slinných žláz nebo k očním nádorům.

Dánští vědci zároveň připomněli, že k podobným výsledkům jako oni dospěla řada dalších studií, přičemž výzkumy, které nakonec konstatovaly opak, byly často zpochybňovány z hlediska použité metodiky.

Nezúčastnění severští odborníci novou studii označují jako „bezpochyby významnou“, avšak poslední slovo k problému dánský výzkum podle nich tak jako tak ještě neřekl. Profesor Anders Ahlbom z Karolinského institutu ve Stockholmu například poukázal na to, že k završení nyní spěje ještě několik obdobných projektů a po srovnání jejich závěrů budou mít vědci z dlouhodobého hlediska jasněji. Zároveň podle Ahlbloma ale podobné studie sledují jen dospělou populaci a neexistují průzkumy účinků mobilních telefonů na mládež, která je v řadě ohledů ze zdravotního hlediska citlivější.

Několik předchozích nezávislých studií naznačilo, že záření z mobilních telefonů může mít na lidské tělo vliv. Dochází údajně k zahřívání mozku, někteří lidé trpí bolestmi hlavy a zvracejí. Firmy, které mobily vyrábějí, ovšem tvrdí, že neexistují ani žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by bylo elektromagnetické záření jakkoli škodlivé.

K podobným závěrům jako nynější dánská studie dospěl minulý rok i mezinárodní vědecký tým, jenž se v souvislosti s používáním mobilních telefonů zaměřil na možnost vzniku akustického neuromu, vzácného nezhoubného nádoru na nervu vedoucím z vnitřního ucha do mozku. Výsledky byly zveřejněny v časopisu British Journal of Cancer.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?