Podpis meziresortní dohody podpoří český zdravotnický export

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Jiří Havlíček podepsali v úterý 10. června 2014 dohodu o úzké spolupráci. Cílem je větší podpora exportu českých výrobců zdravotnických výrobků a zdravotních služeb na zahraničních trzích.




Společným zájmem obou ministerstev je jednak pomoc pacientské turistice ze zahraničí, a to intenzivnější propagací české zdravotnické infrastruktury a poskytované lůžkové i lázeňské léčebně rehabilitační péče. Společný postup zmíněných resortů by měl zároveň podpořit také české vývozce v oblasti zdravotnictví. „Prioritou vlády a také ministerstva zdravotnictví je podpora exportu. V oblasti zdravotnictví je v České republice plejáda kvalitních firem, které se budeme snažit ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu podpořit,“ uvedl při podpisu smlouvy ministr Němeček.
„Dohodu chápeme jako otevřené dveře k další spolupráci ve prospěch českých firem a prosazování českých výrobků, služeb a českého know-how na mezinárodním trhu,“ dodal náměstek MPO Havlíček. Konkrétní výsledky by podle něj měla přinést oficiální účast českých zdravotnických firem například na veletrzích Arab Care v Dubaji nebo Health Care v Ho Či Minově Městě. Dalším pozitivem by mělo být udržení výrobních kapacit českých firem, jež zdravotnické prostředky, materiál či techniku produkují.

Generika z Číny

Ministr zdravotnictví zmínil tři geografické oblasti, kde se českým firmám nabízí obchodní prostor. „Na Světovém zdravotnickém shromáždění v Ženevě jsem se setkal s několika ministry zdravotnictví zemí arabského světa, například Saúdské Arábie, a z jejich strany vyplynul o české zdravotnické firmy zájem. Další oblastí je Společenství nezávislých států, například Kazachstán, a třetím regionem jsou země Dálného východu, jimž dominuje Čína,“ podotkl ministr s tím, že právě do Číny odjíždí na zahraniční misi, kam ho doprovodí zástupci významných českých exportních firem.
(pokračování na straně 2) Podpis meziresortní dohody podpoří český zdravotnický export

(pokračování ze str. 1) Součástí cesty bude otevírání největší české investice do zdravotnictví – laboratorního komplexu firmy Sotio, která i v Česku vyvíjí léky proti rakovině. Zástupci fakultních nemocnic (VFN v Praze, FN Motol, FN Hradec Králové, FN Ostrava) a Nemocnice České Budějovice budou opět navazovat kontakty s čínskými zařízeními. Jak také ministr naší redakci potvrdil, chce spolu se zaměstnanci SÚKL jednat s čínskou stranou o možnosti exportu čínských generik na český trh. „Čína je významný producent generik. Pro český trh budeme trvat na kvalitě a bezpečí. Ale jsme samozřejmě připraveni jednat o omezení administrativních nadbytečných bariér,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Ochrana kvality léků je na místě

Na kvalitu a bezpečnost léků upozorňují prostřednictvím „Dne boje proti padělání léků“ také sami výrobci. Před farmaceutickou kriminalitou, zejména u léků nakoupených přes internet u anonymních obchodníků, varuje například firma Sanofi. „Každý druhý lék zakoupený přes internet u anonymních obchodníků je padělaný a pacienti jejich užíváním vážně ohrožují své zdraví i životy. U léků není padělání jen etickým či finančním problémem. V první řadě jde o zdraví pacientů. Proto je velice důležité, aby veřejnost měla přístup k značkovým lékům a zároveň věděla, jaká rizika představuje nákup levných náhražek,“ vysvětlil ředitel komunikace společnosResort Sanofi a Zentiva Libor Kytýr. Padělaných léků je přitom na světových trzích velké množství. „Za posledních pár let se léčiva dostala do nezáviděníhodného čela mezi padělanými produkty. Předčila všechny ostatní skupiny výrobků včetně například cigaret,“ varuje Libor Kytýr.
Podle Světové zdravotnické organizace je padělaný každý druhý lék zakoupený přes internet u anonymních obchodníků. Přitom se nejedná o pouhé upravené logo na krabičce, ale téměř třetina padělků vůbec neobsahuje účinnou látku. Většina padělaných léků má původ v Asii, nejvíce jich produkuje Indie a Čína. Společnost Sanofi shromažďuje všechny podezřelé léky ve vlastní laboratoři ve francouzském Tours. Jde o moderní specializované pracoviště, které ročně obdrží na 4 tisíce podezřelých vzorků a jen v loňském roce díky těmto analýzám odhalila na 220 případů padělání.
Sanofi rovněž neustále zvyšuje požadavky na ochranu svých léků. Některá opatření jsou velmi jednoduchá, jiná technologicky velice náročná. „V první řadě je třeba ochránit balení léku tak, aby případný podvodník nemohl krabičku otevřít a vložit do ní padělek,“ uzavírá Libor Kytýr.

PharmDr. Zdeněk Blahuta: Zkrácenými revizemi SÚKL během tří měsíců uspořil miliardu korun. (více viz str. 2)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?