Podzimní ČAS

15. 10. 2012 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce

Skončil čas dovolených a přišel podzim provázený mlhavým a sychravým počasím. Pro mnoho z nás je to možná čas smutný a pošmourný, ale asi pro nás všechny je to čas očekávání věcí příštích, které ovlivňují naši práci. Do praxe se stále výrazněji promítá dopad legislativních změn z dubna letošního roku, vrcholí kultivace seznamu zdravotních výkonů a příprava na vznik Komory.




Velmi kontroverzním tématem se staly kauzy, kdy někteří zaměstnavatelé nutí všeobecné sestry „dobrovolně“ přejít na nižší pracovní pozici zdravotnického asistenta. V těchto situacích je třeba si uvědomit, že podle § 29 zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nelze všeobecnou sestru zaměstnat jako zdravotnického asistenta. Nemá k tomu odbornou způsobilost. Připomínáme kolegyním a kolegům, že se tím (i když souhlasí) dostávají do velmi vážné profesní situace. V těchto případech vyzýváme kolegy a kolegyně, aby se neprodleně obrátili na prezidium České asociace sester a to jim zprostředkuje právní pomoc.
Ale pojďme k veselejším informacím – plán vzdělávacích akcí Aeskulap Akademie z projektu MZ a IPVZ. Akce jsou připraveny v jednotlivých regionech ČR pod odbornou záštitou České asociace sester. Přednášky a přednášející jsou vybroušené klenoty v tématech, která jsou součástí praktického provádění ošetřovatelské péče.
Přehled termínů a míst konání najdete jako již tradičně na www.cnna.cz nebo na www.vzdelavanizdravotniku. cz či na www.aesculapakademie. cz. Samozřejmě včetně přihlášek. Pokud se vrátím k legislativním změnám, které opět velmi výrazně ovlivnily systém práce zdravotníků, jejich přístup k pacientovi i procesu poskytování zdravotní péče, nemohu nezmínit poskytování zdravotních a sociálních služeb a zavádění systémů hodnocení kvality, které má již v současnosti oporu v zákoně 372/2011 Sb. a je součástí i vyhlášky č. 102/2012. Nastavení nepodkročitelných standardů, plnění resortních bezpečnostních cílů Ministerstva zdravotnictví ČR a různých norem. Tím se naplňuje snaha dosáhnout jedné shodné úrovně poskytovaných služeb.
Doby, kdy pojetí kvality patřilo v mysli mnoha zdravotníků k pojmům ryze technickým a ve zdravotnictví nereálným, jsou již nenávratně pryč.
Přemýšlejme nad tím, jak nastavit naše běžné činnosti tak, abychom zajistili bezpečné prostředí jak pro pacienta, tak i nás zdravotníky. V souvislosti s tímto tématem nabízíme také účast na další konferenci, kterou pořádá Česká společnost pro jakost a koná se pod mottem Kvalita – klíčový faktor, Kvalita ve zdravotnictví a v sociálních službách dne 7. 11. 2012, od 9.30 do 14.00 hodin. Místo konání: Novotného lávka 5, Praha 1. Bližší informace a přihlášku najdete na www.csq.cz.
Přejeme všem slunečný a klidný podzim.

O autorovi| Irena Kouřilová, viceprezidentka České asociace sester (sekretariatcas@iol.cz,viceprezidentka@cnna.cz, www.cnna.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?