Poplatky chce v Plzeňském kraji proplatit jen málo lidí

4. 3. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Převážná většina lidí, kteří se v únoru nechali ošetřit v ambulanci nebo byli hospitalizováni v některé z krajských nemocnic Plzeňského kraje, nepožadovala proplacení regulačních poplatků. Kraj v čele s ČSSD od začátku února nabízí pacientům v krajem vlastněných zdravotnických zařízeních, že jim poplatky na základě žádosti zpětně proplatí. Podle prvních výsledků této možnosti využilo v únoru nejčastěji kolem deseti až 15 procent pacientů, zjistila ČTK v nemocnicích.


Podle hejtmanky Milady Emmerové se zřejmě lidé stále ještě během prvního měsíce nestačili v systému zorientovat. Podle předběžných údajů bude kraj za únor proplácet kolem 400.000 korun. „Pokud by se to udrželo v tomto rámci, stačily by nám peníze, které jsme v rozpočtu vyčlenili (30 milionů korun). Jsou to ale první údaje, beru je zatím jako orientační,“ uvedla hejtmanka.

I když Plzeňský kraj byl někdy kritizován za složitý systém, kdy pacienti musejí poplatky v nemocnici zaplatit a teprve následně mohou požádat kraj o proplacení, Emmerová si za ním stojí. I někteří ředitelé nemocnic se shodují, že systém je asi nejlepší v porovnání s jinými kraji. Nemocnice neporušují zákon a poplatky vybírají, případné vracení částky je věcí mezi pacientem a krajem. „Z hlediska právního je to nejčistší systém, řekl mi to i ředitel VZP i ředitelé některých nemocnic,“ uvedla Emmerová. Neobává se proto, že by případná kontrola našla pochybení.

Ředitel největší krajské nemocnice v Klatovech Jiří Vlček odhadl, že o poplatky si za únor požádalo deset až 15 procent pacientů. „Větší podíl je hospitalizovaných pacientů než pacientů v ambulancích, lékárny se u nás vracení poplatků netýká, protože nepatří kraji, ale soukromníkovi,“ řekl ředitel.

V rokycanské nemocnici podle ředitele Františka Janečka vybrali za únor od pacientů na poplatcích 305.000 korun, o vrácení požádalo asi deset procent lidí. Po kraji chtějí zpětně proplatit za poplatky v ambulanci, lékárně i za hospitalizaci kolem 64.000 korun. V další krajské nemocnici ve Stodu si o poplatky zažádalo v únoru 10,1 procenta pacientů nemocnice a asi 6,2 procenta lidí z lékárny, vyčíslil ředitel Vlastimil Beneš.

Ani na pohotovostech, které slouží lékaři na výjezdových místech krajské zdravotnické záchranné služby, neměli lidé o proplácení poplatků velký zájem. „V únoru jsme na našich pracovištích ošetřili na pohotovostech 707 pacientů, o proplacení si požádalo 65, to je asi 8,4 procenta,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Ivo Rada.

Asi největší zájem o poplatky budou mít klienti léčeben dlouhodobě nemocných. Ředitel horažďovické léčebny Martin Grolmus nemá ještě kompletní čísla k dispozici. „V ambulancích o poplatky požádalo pět procent pacientů, víc jich bude za hospitalizaci, protože tam jsou ty částky vyšší,“ uvedl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?