Poporodní pás pomáhá stahovat břišní svalstvo a může ulevit od bolestí. Jak vybrat ten správný?

4. 6. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Poporodní pás je určen, jak už samotný název vypovídá, k nošení kolem pasu, konkrétně ke zpevnění ženského těla po porodu. Tyto pomůcky jsou obvykle vyrobeny z nastavitelných elastických materiálů, které stahují trup od žeber až po boky, čímž navracejí svaly i orgány do jejich původního tvaru. Poporodní pás může rovněž ulevit od bolestí spojených s povolenými svaly a díky kompresi snižuje tlak po císařském řezu.



K čemu slouží poporodní pás?

I když hned po porodu není zrovna vhodný čas příliš přemýšlet o tom, jaký má ženské tělo tvar, je naprosto přirozené, že spousta novopečených maminek se právě kvůli povolenému břichu cítí trochu nepříjemně. Cítit se o něco lépe může maminkám pomoci poporodní pás.

Když je žena těhotná, její tělo roste a natahuje se, aby vyhovovalo dítěti, které nabírá na velikosti. Orgány se přemísťují ze své původní polohy a dokonce i břišní svaly se rozestupují, aby vytvořily prostor pro dítě.

[democracy id="72"]

Návrat svalů a orgánů do původní polohy

Po porodu však ženské tělo potřebuje tyto svaly a orgány přesunout zpět do původní polohy. Pokud se to dělá správně, břišní stahovací pás může poskytnout dostatečnou podporu pánevnímu dnu. Nabízí také jemnou kompresi, která udrží svaly a vazy na místě, zatímco se vaše tělo uzdravuje.

Poporodní stahovací pás a bolesti

Těhotenství způsobuje to, že se břišní svaly natáhnou, což může rovněž přispět k bolesti zad v bederní oblasti páteře. A co víc, některé ženy také řešit bolesti pánevního pletence (PGP), což je stav, ke kterému dochází, když se vazy, které udržují kosti zarovnané, během těhotenství příliš uvolní a destabilizují pánevní kloub a způsobují bolest.

Poporodní pás po císaři

Kromě toho, že poporodní pás pomáhá snižovat zmíněné bolesti a novopečeným matkám pomáhá rychleji navrátit jejich břicho do původního tvaru, poskytuje lehkou kompresi, čímž snižuje tlak po císařském řezu. Přes všechny tyto výhody je ovšem nutné si uvědomit, že poporodní pás vám nepomůže v hubnutí přebytečných kil. Jak zhubnout po porodu vám však poradíme v tomto článku.

Hlavní benefity poporodních pásů

  • Podporují břišní svaly a mohou pomáhat při rozestupu přímého břišního svalu (může k němu dojít při jeho posilování ve chvíli, kdy jsou povoleny hluboké břišní svaly)
  • Mohou pomoci při bolestech a držení těla v dolní části zad
  • Mohou zmírnit další bolest a tlak (zejména po císařském řezu)
  • Měly by pomáhat snižovat otoky

Jak vybrat stahovací pás po porodu?

Při výběru břišního pásu po porodu je důležité zvolit takový produkt, ve kterém se budete cítit dobře. Následující tipy vám pomohou vybrat ten nejvhodnější.

  • Hledejte poporodní břišní pás, který je nastavitelný a vyrobený z měkkých, pohodlných materiálů.
  • Ujistěte se, že poporodní břišní pás vám sedí správně a neomezuje vás v pohybu. Můžete v něm volně dýchat.
  • Vyhýbejte se pásům a korzetům, které jsou vyrobeny z tužších materiálů a spíše než uzdravení se zaměřují na vzhled.

*Mezi oblíbené a hojně užívané patří například poporodní pás Farlin nebo poporodní pás Hartmann.

Na co si dát pozor u poporodního pásu?

Stahovací pás po porodu byste neměly nosit celý den, ani každý den. Někteří odborníci tvrdí, že pokud se na tento typ podpory budete spoléhat příliš dlouho, docílíte toho, že vaše břišní svaly ještě více zeslábnou, což by v konečném důsledku nejspíš zhoršilo bolesti zad i kyčlí.

Ujistěte se, že není příliš těsný

Silná komprese způsobuje větší tlak na vaše pánevní dno, které je velmi slabé v poporodním období a během těhotenství také drží velkou váhu. Zejména pokud pozorujete známky inkontinence nebo vaginálního prolapsu, buďte při používání poporodního pásu opatrné. Pokud jste podstoupily císařský řez, ujistěte se také, že okraj stahujícího není přímo na řezu, kde by to mohl podráždit ránu.

Zdroje: parents.com, healthline.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?