Potrat? Jděte jinam, říkají Slovenkám

27. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři odmítají provádět interrupce, odvolávají se na "výhradu svědomí". Ženy žádající o potrat čelí ponižování a neochotě ze strany zdravotníků.


Poznamenalo mě to možná na celý život, vzpomíná 38letá Jana (celé jméno je k dispozici v redakci) na příkoří, kterých se jí dostalo od slovenských zdravotníků, když se z osobních, nikoliv zdravotních důvodů rozhodla pro umělé přerušení těhotenství. Lékaři na Slovensku totiž ve velkém uplatňují takzvanou výhradu svědomí, tedy možnost odmítnout interrupci vykonat.

Potrat jen v jedné nemocnici

„Zřítil se mi svět. Přemýšlela jsem ve dne v noci. V maličké garsonce, s náročným povoláním a hypotékou na krku, bez jakékoliv podpory bylo mateřství nepředstavitelné. Nezvládla bych to. Obvolala jsem bratislavské nemocnice a zažila pořádný šok! S výjimkou jedné nemocnice potrat nikde nevykonávají,“ řekla HN Jana.

Rút Geržová, mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava, pod niž patří pět bratislavských nemocnic, Janinu informaci potvrdila.

„Interrupce se skutečně vykonávají pouze v nemocnici akademika L. Dérera na Kramárech. Nikde jinde. Dohodli se na tom lékaři, kteří si výhradu svědomí nárokují,“ uvedla Geržová s tím, že interrupce ze zdravotních důvodů ovšem lékaři nikdy neodmítnou.

„Co mně poznamenalo možná na celý život je to, jak se ke mně někteří zdravotníci chovali,“ vzpomíná na poměry na slovenských klinikách Jana. „Například lékařka, u které jsem absolvovala předoperační vyšetření. Zpočátku byla milá, ale když jsem jí řekla, k čemu vyšetření potřebuji, otočila. Spustila na mně, že mám svá léta, že je to moje poslední šance a jinou už nebudu mít. Bylo mi strašně!“

Nebyla to její poslední nepříjemná zkušenost. Na předoperačním pokoji byla s dalšími třemi ženami. Jedna postoupila zákrok po znásilnění, druhá z ekonomických důvodů a třetí ze zdravotních. K těm se sestra-anestezioložka chovala normálně. Na Janu byla nepříjemná.

„Když jsem přišla na sál, začala na mně doslova křičet, abych si lehla tak nebo tak. Bylo to opravdu hodně ponižující. Jediný, kdo se ke mně choval úžasně, byla gynekoložka, která zákrok provedla. Bez jakýchkoliv okolků mi řekla - pokud se tak rozhodnete, postarám se o vás.“

Tato lékařka (jež si nepřála zveřejnit své jméno) se Janě svěřila, že jí někteří kolegové kvůli tomu, že interrupce vykonává, pohrdají. Prý na ni útočí, proč to dělá, že oni by to dělat nemohli, protože je to proti jejich svědomí.

Když kovář trhá zuby

Bývalý ministr zdravotnictví, gynekolog Roman Kováč, má společně s manželkou, také gynekoložkou, soukromou ambulanci. Potrat by také nevykonal. Neváhal by prý pouze tehdy, pokud by šlo o ohrožení plodu nebo života matky.

„Právo na výhradu svědomí je zakotveno v ústavě v článku o svobodě vyznání. Nemůže být omezeno tím, že někde musíte nějaké úkony vykonávat. Ústavní právo na interrupci neexistuje,“ řekl Kováč HN. Dodal, že v době, kdy moderní společnost nabízí rozsáhlou škálu antikoncepce, by slovo interrupce mělo zmizet z lékařských slovníků.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED,cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?