Potýkáte se s nedostatkem zinku? Doplnit ho můžete pomocí pestré stravy a zinkových tablet

16. 11. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Podobně jako například železo patří také zinek mezi látky, bez nichž by lidské tělo nebylo schopné správně fungovat. Že trpíte jeho nedostatkem, poznáte podle narušení růstu a vývoje nebo podle symptomů, jako jsou chronické průjmy, kožní vyrážky či zhoršené hojení ran. V takovém případě je dobré zařadit do jídelníčku potraviny s obsahem zinku nebo vyzkoušet potravinové doplňky.

K čemu slouží zinek?

Zinek (Zn) patří mezi nejdůležitější stopové prvky v lidském těle. Nachází se ve všech buňkách, tkáních a orgánech, účastní se více než 300 různých biochemických reakcí a podílí se na metabolismu makroživin, bílkovin, sacharidů i mastných kyselin. Kromě toho přispívá ke správnému vývoji a dělení buněk a je nezbytný také pro řadu dalších procesů včetně syntézy DNA nebo genové exprese.

Jelikož si lidské tělo neumí zinek samo vyrobit, je nutné, aby člověk tento minerál přijímal společně s potravou nebo ho doplňoval prostřednictvím potravinových doplňků. Jeho dostatečný přísun je pro život totiž naprosto nepostradatelný a nedostatek může ohrozit pacientovo zdraví, protože zinek plní v lidském organismu řadu důležitých funkcí. Jaké má zinek účinky?

  • posilování imunitního systému – zinek je součástí imunitních buněk a podílí se na přenosu signálů od buňky k buňce,
  • podpora vývoje a růstu – dostatečný příjem zinku je důležitý v době těhotenství, ale i během dětství a dospívání, kdy se lidský organismus teprve formuje,
  • protizánětlivá činnost – v tomto případě zinek brání oxidačnímu poškození, snižuje hladinu některých zánětlivých proteinů a pomáhá bojovat proti infekci,
  • hojení ran – zinek se používá třeba při léčbě vředů nebo popálenin, pomáhá odstranit kožní defekty a je potřebný pro syntézu kolagenu,
  • regenerace pokožky – pravidelný přísun zinku brání rozvoji kožních obtíží, má pozitivní vliv na pleť, vlasy i nehty a dále zmírňuje zinek akné,
  • podpora plodnosti – u mužů zinek pozitivně ovlivňuje množství a kvalitu spermií, zatímco u žen reguluje hormonální funkce, ovulaci a buněčné dělení,
  • snižování rizika vzniku některých onemocnění – jedná se například o zápal plic, infekční choroby nebo o nemoci, jejichž rozvoj souvisí s přibývajícím věkem. [1, 2, 34]

Doporučená denní dávka zinku

Pravidelný přísun zinku je potřebný především k udržování rovnováhy v lidském organismu, protože jej tělo neumí ukládat ani vyrobit. Konkrétní množství zinku, které by měl člověk denně zkonzumovat, se přitom liší v závislosti na pohlaví, věku nebo aktuálním zdravotním stavu. Podle Národního institutu zdraví (NIH) by měl doporučený denní příjem zinku nicméně vypadat následovně:

  • děti ve věku 1–3 let: 3 mg,
  • děti ve věku 4–8 let: 5 mg,
  • děti ve věku 9–13 let: 8 mg,
  • muži starší 14 let: 11 mg,
  • ženy starší 14 let: 8 mg,
  • těhotné ženy: 11 mg,
  • kojící ženy: 12 mg.

Pokud člověk trpí nedostatkem zinku, je nutné tento stav konzultovat s ošetřujícím lékařem, který doporučí, jakým způsobem by měl pacient daný minerál nejlépe doplňovat. Kromě toho určí i doporučené množství, jež by měl nemocný denně přijmout. Maximální denní dávky zinku se obvykle pohybují kolem 40 mg, jinak může dojít k předávkování. [5, 6]

Nedostatek zinku

Kritický nedostatek zinku je na našem území spíše zvláštností, ale i tak se může stát, že přísun tohoto minerálu spolu s potravou zkrátka některým jedincům nestačí. To se děje především u seniorů, kteří mohou s přibývajícím věkem zaznamenat zhoršené vstřebávání zinku ve střevě, ale i v případě alkoholiků, pacientů s určitými genetickými mutacemi nebo u osob užívajících imunosupresiva.

Na nedostatek zinku by si nicméně měly dávat pozor i další skupiny pacientů. Sem patří především těhotné a kojící ženy, vegani a vegetariáni, lidé s nedostatečným kalorickým příjmem či osoby trpící chronickým onemocněním ledvin, poruchou příjmu potravy nebo onemocněním trávicího traktu. Kromě toho je nutné hlídat i kojence, kteří se stravují pouze mateřským mlékem.

Deficit zinku může být samozřejmě způsobený jeho nedostatečným příjmem, přičemž je nutné pamatovat na to, že se špatně vstřebává z potravy, která je bohatá na fytáty či vlákninu. Přispět k tomu však mohou i další stavy, konkrétně ztráty při průjmových onemocněních, malabsorpční syndromy nebo různá parazitární onemocnění.

Mírný nedostatek zinku způsobuje:

Těžší případy nedostatku zinku (například u dětí) se mohou projevit narušením růstu a vývoje, pozdním nástupem puberty nebo třeba přítomností symptomů, jako jsou chronické průjmy, zhoršené hojení ran, porucha funkce pohlavních žláz nebo rozsáhlé kožní vyrážky. K tomu se navíc přidává také mentální letargie a výjimkou nejsou ani poruchy chování. [7, 8, 9, 10, 11]

Jak doplnit zinek?

Ještě než se na základě výše popsaných příznaků rozhodnete, že se potýkáte s nedostatkem zinku a měli byste jeho množství začít aktivně doplňovat, poraďte se s ošetřujícím lékařem. Ten by měl nejprve zhodnotit různé faktory (kvalitu stravování, věk, zdravotní stav, projevy deficitu) a teprve poté doporučit, jak nejlépe zinek doplnit.

Zinek v potravinách

Konzumace pestré stravy by měla pacientovi zajistit dostatečný přísun zinku, který se nachází ve velkém množství potravin rostlinného i živočišného původu. Některým lidem nicméně nemusí vyvážený jídelníček stačit. V tom případě se doporučuje zařadit do svého stravovacího plánu potraviny, které jsou na zinek bohaté. Sem patří:

  • mořské plody (hlavně ústřice) a ryby,
  • maso a drůbež,
  • luštěniny a obilniny,
  • cereálie, ořechy a semena,
  • mléčné výrobky a vejce,
  • houby a zelenina (hrášek, chřest, kapusta). [12, 13, 14]

Doplňky stravy se zinkem

Pokud nejste schopní přijmout dostatečné množství zinku z přírodních zdrojů, je načase vyzkoušet potravinové doplňky, které vám s vyrovnáním hladiny tohoto prvku pomohou. Klasicky obsahují zinek tablety a pastilky, které mohou být doplněné také o další složky, kam patří například selen, vápník hořčík nebo některé vitamíny. Jejich konzumaci je dobré konzultovat s lékařem, který pak doporučí nejlepší doplňky stravy se zinkem. [15, 16, 17]

VitaHarmony Zinek Forte 25 mg

Pokud hledáte zinkové tablety, které vám pomohou od potíží, vyzkoušet můžete například přípravek VitaHarmony Zinek Forte 25 mg, jenž zahrnuje 100 tablet s obsahem tohoto nepostradatelného minerálu. Ty jsou vhodné pro všechny, kteří se potýkají s nedostatkem zinku. Navíc neobsahují lepek, palmový olej ani laktózu.

Zinek v těle plní mnoho různých funkcí. Přispívá k udržování normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, podporuje činnost imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk či tvorbě DNA. Kromě toho chrání buňky před oxidativním stresem a má pozitivní vliv na reprodukci i plodnost. Pokud se jej rozhodnete doplňovat pomocí přípravku VitaHarmony Zinek Forte, stačí denně užívat jednu tabletu.

Revital Vápník + Hořčík + Zinek + vitamín D3 + K1

Dále pak obsahuje zinek doplněk stravy s názvem Revital Vápník + Hořčík + Zinek + vitamín D3 + K1, který zahrnuje 150 tablet. Jeho účinné složky se vzájemně doplňují, přičemž konzumace 1–2 kapslí denně se doporučuje například při rekonvalescenci po úrazech a zlomeninách, ale také osobám s vyšší fyzickou zátěží nebo jedincům, které ohrožuje řídnutí kostní hmoty.

Synergická kombinace minerálů v tomto doplňku stravy má pozitivní vliv na náš organismus. Vápník přispívá k normální funkci nervových přenosů a podporuje zdraví zubů a kostí. To samé pak platí také pro hořčík, který navíc snižuje míru únavy a vyčerpání a podporuje normální psychickou činnost. Zinek zase chrání buňky před oxidativním stresem a posiluje imunitu. To celé pak doplňují vitamíny D3 a K1, které zároveň napomáhají lepší vstřebatelnosti jednotlivých látek.

GS Vápník, Hořčík, Zinek Premium

Trápí vás nedostatek zinku a dalších životně důležitých minerálů? Pak by vám mohl pomoci potravinový doplněk s názvem GS Vápník, Hořčík, Zinek Premium (130 tablet), který kromě zmiňovaných minerálů obsahuje také vitamíny D3, K, B6 a biotin. Tento vyvážený komplex účinných látek pak přispívá k udržení zdravé pokožky, silných kostí, zubů či vlasů a funkční imunity.

Hořčík a vápník jsou v tomto doplňku stravy obsažené v optimálním poměru 2:1, což skvěle doplňuje také zinek, který spolu s dalšími vitamíny a minerály pomáhá chránit buňky před škodlivinami a podporuje obranyschopnost organismu. Přípravek je vhodný především pro seniory, sportovce, fyzicky pracující osoby nebo třeba pro ženy po menopauze, ale hodí se také pro jedince, kteří chtějí podpořit svou imunitu a celkové tělesné zdraví.

Unios Pharma Zinek s vysokou vstřebatelností

V lidském těle se nachází pouze malé množství zinku, a jelikož je jeho obměna ve tkáních celkem pomalá, je nutné, aby člověk sám zajistil dostatečný denní přísun tohoto minerálu. Jestliže nejste schopní pokrýt tuto dávku prostřednictvím pestrého jídelníčku, skvělým řešením by pro vás mohl být přípravek Unios Pharma Zinek s vysokou vstřebatelností (90 tablet).

Kromě toho, že jedna tableta denně účinně pokryje celou denní dávku zinku, má daný doplněk stravy i další benefity. Zahrnuje totiž zinek v chelátové vazbě, jenž zajišťuje vstřebatelnost minerálu ze 60–70 %, což je mnohem více než u anorganických forem, kde organismus většinu zinku vyloučí. Díky tomu jde o skvělou volbu, jak podpořit imunitní systém, normální metabolismus některých látek a celkové zdraví kostí, zubů, vlasů, nehtů i pokožky.

Pharma Nord Bioaktivní Selen + Zinek

Ačkoliv samozřejmě najdete selen a zinek v potravinách, některým lidem vyvážená strava nestačí k tomu, aby přijímali dané minerály v dostatečném množství. Je-li to i váš případ, pomoci by vám mohl doplněk stravy Pharma Nord Bioaktivní Selen + Zinek. Ten obsahuje 60 účinných tablet, v nichž jsou selen a zinek navíc obohaceny také o vitamíny A, B6, C a E.

Přípravek Pharma Nord Bioaktivní Selen + Zinek se vyrábí v Dánsku pod farmaceutickou kontrolou. Jeho složení, které se podařilo optimalizovat díky 25 rokům intenzivního výzkumu, přitom představuje ideální antioxidační komplex. Obsažené látky společně přispívají k ochraně DNA, bílkovin a krevních tuků před škodlivinami, podporují normální acidobazickou rovnováhu v těle i činnost imunitního systému a navíc posilují zrak.

Zdroje: heureka.cz, wikiskripta.eu, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, stefajir.cz, healthline.com, ods.od.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?