Preeklampsie v těhotenství způsobuje nedostatečné prokrvení a okysličení plodu. Jaké má příznaky?

24. 4. 2020 11:55
přidejte názor

Preeklampsie je onemocnění, které se týká výhradně těhotných žen. Jedná se o jednu z možných komplikací, jež se nejčastěji objevuje v třetím trimestru a zpravidla se projevuje vysokým tlakem. Matku i dítě může ohrozit na životě, a proto je nezbytná včasná diagnostika. Léčba samotné preeklampsie neexistuje, přistupuje se však ke zmírňování symptomů.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je preeklampsie?
  2. Příčiny preeklampsie
  3. Jaké má preeklampsie příznaky?
  4. Vliv preeklampsie na plod
  5. Diagnostika preeklampsie
  6. Možné komplikace preeklampise
  7. Postup při preeklampsii
  8. Prevence preeklampsie

Co je preeklampsie?

Preeklampsie představuje poměrně závažné onemocnění, které v nejhorších případech může mít fatální důsledky pro těhotnou ženu i její plod. Vyskytuje se nejčastěji u prvorodiček ve třetím trimestru, kdy se jedná o pozdní formu onemocnění, objevit se však může i raná forma v počátečním stádiu těhotenství. V takovém případě bývá průběh nemoci zpravidla těžší a těhotenství je někdy nutné přerušit.

Preeklampsie je vázaná na činnost placenty. V podstatě způsobuje nedostatečné prokrvení a okysličení plodu, což vede k obranému mechanismu ze strany nenarozeného dítěte. To se nejčastěji projeví vysokým tlakem nastávající matky. Toto onemocnění postihuje přibližně 10 % těhotných žen, přičemž v rozvinutých zemích bylo v roce 2017 uváděno 4 až 8 %.

Příčiny preeklampsie

Důvodem, proč k preeklampsii dochází, bývá nerovnováha mezi krevními látkami nastávající matky a dítěte. Jestliže má těhotná žena v krvi prokoagulační látky, které podporují srážlivost krve, a dítě má naopak v krvi látky protikoagulační, tedy protisrážlivé, může dojít k poruše kardiovaskulární adaptability. To způsobuje poškození vnitřní výstelky cév, celkovou vazokonstrikci (zúžení cév) a únik bílkovin do moči, což následně vede ke vzniku otoků dolních i horních končetin a navýšení krevního tlaku.

Kdy je žena riziková?

Pokud se onemocnění již dříve objevilo v rodině, je zde vyšší pravděpodobnost, že se s ním nastávající matka může potýkat. Za rizikový faktor je taktéž považován příliš nízký nebo naopak vysoký krevní tlak před těhotenstvím, obezita, nadměrné množství plodové vody během těhotenství a další nemoci, jako je například cukrovka nebo imunologická onemocnění. Rizikovější jsou rovněž ženy po 35. roku věku nebo ženy kuřačky.

Jaký je váš běžný krevní tlak?

Jaké má preeklampsie příznaky?

  • Vysoký krevní tlak
  • Otoky nohou
  • Bolesti hlavy
  • Nevolnost
  • Poruchy vidění
  • Mdloby
  • Krvácení
  • Zvýšená hladina kyseliny močové
  • Předčasné odlučování placenty

Vliv preeklampsie na plod

Preeklampsii rozdělujeme podle toho, zda se jedná o časnou (EOPET) nebo pozdní formu (LOPET), přičemž rozhodující je 34. týden těhotenství (34 tt). Časná forma preeklampsie bývá spojena s poruchou fetoplacentární jednotky a může výrazně ovlivnit vývoj plodu a způsobit i jeho stagnaci. Pokud se onemocnění projeví v této formě, mohou být důsledky fatální pro dítě i matku.

Pozdní forma je spojena s poruchou kardiovaskulární adaptability mateřského organismu a je pro ni typické porušení průtoku krve pupeční šňůrou. Postihuje především těhotné, které se potýkají s nějakým onemocněním (obezita, cukrovka, apod.,), nebo ženy při vícečetném těhotenství. Vzhledem k závažnosti nemoci je včasná diagnostika a léčba žádoucí.

Diagnostika preeklampsie

Preeklampsie se může projevit i u žen, jež nepatří do rizikové skupiny, a to zcela bez varování. Proto je důležité včas rozpoznat příznaky nemoci a neprodleně vyhledat lékaře. Vzhledem k modernímu pokroku v medicínských technologiích je dnes možné rozpoznat potenciální rozvoj preeklampsie již v počátečním stádiu těhotenství.

Základem vyšetření je test moči na zvýšenou přítomnost bílkovin a měření krevního tlaku. Při diagnostice nemoci se dále provádí rozbor krve a ultrazvukové vyšetření. Prostřednictvím ultrazvuku je možné identifikovat růstové retardace a zhoršený průtok krve v cévách pupeční šňůry. Z krve je možné v laboratořích vyšetřit placentární růstový faktor (PIGF) a solubilní receptor tyrosinkinázového typu 1 (sFlt-1).

Možné komplikace preeklampise

Jednou z nejznámějších komplikací při preeklampsii je tzv. HELLP syndrom, což je zkratka následujících pojmů:

  • Hemolysis – rozpad červených krvinek
  • Elevation Liver – zvýšené jaterní testy
  • Low Platelet – nízké hladiny krevních destiček

Další komplikací, která se může objevit, je předčasné odloučení placenty, které se projeví silnějším krvácením a někdy i částečným únikem plodové vody. Hrozí zde vznik trombů a celková otrava. Tato komplikace může ohrozit plod i matku dítěte.

Nejzávažnější komplikací je tzv. eklampsie. Jedná se o to, že látky, které se uvolnily z placenty přivodí křečovité stažení cév v mozku, což zamezí správnému průtoku krve, mozek není dostatečně okysličen a žena upadne do bezvědomí.

Postup při preeklampsii

V případě, že bude nastávající matce diagnostikována preeklampsie, její těhotenství je považováno za patologické a zpravidla je nutná hospitalizace. Žena je pod neustálým dohledem lékaře, který prostřednictvím ultrazvuku a kardiotokografu sleduje stahy dělohy a srdeční ozvy plodu.

Kromě plodu je důležité kontrolovat zdravotní stav těhotné, aby nedocházelo ke zvýšení krevního tlaku, který je nutné udržovat maximálně na hodnotě 140/90. Dále se kontrolují otoky nebo výskyt křečových žil.

Pokud by v pozdní fázi těhotenství byla diagnostikována porucha průtoku krve placentou, je potřeba přistoupit k předčasnému porodu. Jestliže je stav akutní, zvolí se císařský řez. V případě, že by v raném stádiu těhotenství došlo ke špatné výživě plodu a stagnaci jeho vývoje, je nutné těhotenství přerušit.

Léčba preeklampsie

Léčba preeklampsie jako takové bohužel neexistuje a jediné, co je v případě onemocnění možné léčit, je vysoký krevní tlak, který je pro následující zdravotní stav těhotné ženy rozhodující. Dále se podávají léky proti křečím. V neposlední řadě je důležitý i klidový režim, hodně tekutin, dostatek spánku a strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, zejména hořčík.

Prevence preeklampsie

Nejlepší cestou k prevenci tohoto onemocnění je především zdravý životní styl, který je považován za prevenci primární. Patří sem následující faktory, jejichž přímé účinky však nebyly doposud prokázány:

  • Pravidelný pohyb
  • Vyšší příjem bílkovin
  • Redukce hmotnosti v případě nadváhy
  • Snížený příjem soli
  • Antioxidanty: vitamin C, E, zinek, selen
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Česnek
  • Kalcium a Magnesium

Sekundární prevence znamená, že se týká již rizikových těhotných žen. Před započetím 16. týdnu gravidity se užívá kyselina acetylsalicylová, která se podává 1× denně a vysazuje se v 34. týdnu těhotenství. Pozitivní výsledky této látky byly u těhotných již prokázány.

Zdroje: actualgyn.cz, prediko.cz, dspace.cuni.cz, csarim.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?