Příbramští radní neschválili výpovědi lékařů z I. polikliniky

15. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramští radní neschválili první výpovědi lékařů, kteří chtějí odejít z I. polikliniky. Vzali je pouze na vědomí a postoupili k projednání městskému zastupitelstvu, uvedla radnice na svých webových stránkách.


Lékaře postoj města překvapil. Namítají, že výpovědi byly podány v souladu s uzavřenými smlouvami. Mluvčí města Jiří Kubík ale ČTK řekl, že rada samozřejmě nemůže lékařům zabránit v odchodu.

„Radní přece nebudou souhlasit s výpověďmi, když nesouhlasí s tím, že lékaři odcházejí. Žádný právní účinek to ovšem nemá,“ komentoval Kubík rozhodnutí městské rady. Starosta Josef Řihák (ČSSD) ČTK řekl, že vedení města chtělo lékaře vyzvat, aby své rozhodnutí přehodnotili.

Polikliniku, kterou město přes odpor lékařů a části veřejnosti prodalo plzeňské firmě Triticum, údajně opustí do konce roku všichni lékaři. Všech 19 jich je rozhodnuto přejít na III. polikliniku, kterou provozuje společnost Ravak. Novému majiteli prý nevěří, protože soutěž na prodej provázely pochybnosti a vyšetřuje ji i policie.

Městští radní dostali v pondělí na stůl první tři žádosti o ukončení smlouvy o nájmu nebytových prostor, a to k 31. květnu. Rada výpovědi pouze vzala na vědomí a vyzvala lékaře, aby poskytovali zdravotní péči v budově I. polikliniky jako doposud. Podle Řiháka chtělo vedení města zdůraznit, že lékaře nikdo nevyhání. Ve výpovědích navíc podle něj nebylo ani uvedeno, proč lékaři odcházejí. „Odcházel byste někam, kde bude platit třikrát vyšší nájemné?“ namítl Řihák.

Stomatologa Františka Kadeřábka sdělení radnice překvapilo. „Máme řádnou smlouvu a výpověď jsme dali přesně podle smlouvy. Je tam tříměsíční výpovědní lhůta,“ řekl ČTK. Podotkl, že výpověď byl řádně podat na radnici. „Vzali mi to, nikdo nic nenamítal a nikdo se neozval. Z města s námi písemně, telefonicky ani osobně nikdo nejednal,“ poznamenal.

Na III. polikliniku prý odchází kvůli neserióznímu jednání a nejisté budoucnosti. „Mám čtyři roky před důchodem, člověk chce mít jistotu. Pacienti budou pouze jezdit na jinou adresu, my se jich nezříkáme,“ podotkl. Řihák to označil za podivné. Ravak podle něj jiným živnostníkům dává výpovědi, aby mohl lékařům zajistit ordinace. Lékaři ale tvrdí, že III. poliklinika se má rozšířit a vznikne u ní přístavba.

Do soutěže na prodej zdravotnického zařízení a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum.

Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje.

Převod budovy I. polikliniky nyní blokuje žaloba na určení vlastnického práva, kterou jako účastník řízení podala firma Rodiso. Napadá v ní platnost kupní smlouvy, zejména s ohledem na údajné nedodržení požadavku transparentnosti výběrového řízení.

Jindřich Vařeka z Ravaku, který byl druhým neúspěšným uchazečem, na nedávném zasedání zastupitelstva upozornil na to, že žaloba by se mohla dostat až k Nejvyššímu soudu a potrvá dlouho, než soud kauzu uzavře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?