Připojujte se i nadále, vyzývá lékárny grémium

18. 8. 2009 10:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Spory kolem centrálního úložiště dat vyvolaly mezi lékárníky vášnivé debaty. Na své otázky ale jednoznačnou odpověď nedostanou, i rady od odborných společností se zásadně liší. Zatímco stavovská organizace vyzývá, aby se k centrálnímu úložišti nikdo další nepřipojoval, Grémium majitelů lékáren podporuje pravý opak. Navíc přesvědčuje lékárny, že žádný zákon rozhodně neporušily...


Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) sice rozhodl, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) sbírá data o pacientech nezákonně, ústav ale využil možnosti odvolat se, definitivní verdikt tedy zatím není znám. Lékárníci ale nemají příliš jasno, jak v tomto období postupovat. Česká lékárnická komora (ČLnK) vyzývá, aby se lékárny dále nepřipojovaly a léky s pseudoefedrinem vydávaly jen na recept. Naopak Grémium majitelů lékáren (GML) vydává zcela opačná doporučení.

Zákon neporušujete

Podle GML připojením lékárny žádný zákon neporušují a ty, které dosud připojeny nejsou, by tak měly učinit co nejdříve. „Tento text jsme odeslali do všech lékáren i s vyjádřením právního zástupce Grémia majitelů lékáren,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda představenstva GML Marek Hampel s tím, že funkce centrálního úložiště by měla být jednoznačně zachována. Pokud by totiž došlo k jeho zrušení, budou vznikat lokální úložiště, což povede ke směrování pacientů do předem vybraných lékáren a k dalšímu posílení neprůhlednosti lékové politiky v republice. „Do vyřešení celého kontrolního mechanismu, není provozovatel lékárny, který je připojen k centrálnímu úložišti SÚKL a centrální evidenci výdeje léčiv a zasílá data , vystaven žádné sankci a nevystavuje se ani riziku neúspěchu při případné soudní žalobě z řad pacientů či ve správním řízení v této věci,“ shrnuje GML.

Řiďte se radami SÚKL

K textu, které grémium rozeslalo lékárnám je přiložen i právní rozbor Jana Pavlíka, právního poradce GML. Podle něj lékárny skutečně žádným způsobem neporušují připojením k úložišti zákon. „Jestliže se pokynem SÚKL však lékárna nebude řídit, riskuje, že SÚKL jako oprávněná kontrolní autorita posoudí její postup jako rozporný se zákonem,“ dodává Pavlík.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?