Přirozený porod je prý po předchozích císařských řezech bezpečný

12. 3. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Porod přirozeným způsobem po předchozích porodech císařským řezem je úplně bezpečný. Nezávislí experti to podle agentury Reuters ve středu potvrdili americkému Národnímu ústavu zdraví (NIH).


Lékaři by proto podle nich neměli nutit nastávající matky k tomu, aby podstoupily císařský řez jen kvůli tomu, že už rodily podobnou procedurou v minulosti. Naopak rodičky by měly mít na výběr.

V posledních letech přibývá žen, které rodí císařským řezem. V USA se mezi lety 1996 a 2006 jejích podíl zvýšil z 20,7 procenta na 31,1 procenta. Téměř 40 procent císařských řezů lékaři provedli na rodičkách, které už tuto operaci podstoupily v minulosti.

Experti na základě současných studií tvrdí, že asi 30 procent nemocnic v USA přestalo ženám nabízet možnost rodit přirozeně, pokud v minulosti rodily pomocí císařského řezu.

Lékaři se totiž obávají, že by se během porodních stahů mohly jizvy při porodu rozevřít. Podle studií toto nebezpečí ale hrozí v méně než jednom procentu případů.

Lékaři nyní tvrdí, že ženy by se měly alespoň pokusit o porod přirozenou cestou, i když ve finále třeba musejí podstoupit operaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?