Protikrizový balíček ve zdravotnictví odložen

10. 3. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera neprojednala protikrizový balíček ministerstva zdravotnictví. Vrátí se k němu na příštím zasedání. "Sám beru ta opatření za nesmírně nutná a velmi dobře připravená. S projednáním je ale nutné počkat na ministry, kterých se problematika týká," řekl novinářům na tiskové konferenci po zasedání vlády premiér Mirek Topolánek...


Vysvětlil, že některé detaily plánu by rád probral i s ministrem práce Petrem Nečasem (ODS), který ale na vládě nebyl, protože musel na zasedání ministrů EU do Bruselu.

„Balíček byl formálně projednán na poradě ekonomických ministrů a byl fakticky schválen. Jde o věcný záměr. Jsou to opatření, která mají eliminovat dopady ekonomické krize. Samo o sobě to protikrizově působit nebude, spíše reagovat na situaci,“ řekl premiér s tím, že už dnes zdravotní pojišťovny mají údaje o výpadku zdravotního pojištění, „a to nepochybně musí znamenat reakci vlády“.

Jak jsme již dříve uvedli, v protikrizovém balíčku je například zvýšení plateb státu za své pojištěnce, tedy hlavně za děti a důchodce, kterých je 5,8 miliónu. Údajně by stát měl platbu zvýšit ze současných 677 korun přibližně na 790 korun, a to by do zdravotního pojištění mohlo přinést letos necelé 3 miliardy a v příštím roce až 7,5 miliardy korun.

Dalším opatřením má být zrušení maximálního vyměřovacího základu pro odvod zdravotního pojištění. Každý, kdo dnes totiž bere přibližně 86 tisíc korun měsíčně, už pojištění z další částky nad tento příjem neplatí a neplatí ho za něj ani zaměstnavatel. Pokud by tento strop byl zrušen, zdravotnictví by to přineslo 2 až 2,5 miliardy korun.

Zdravotní pojišťovny už by také měly utrácet méně na svůj provoz. Dnes je to zhruba 3,1 procenta a mělo by to být asi 2,7 procenta z vybraného pojistného. I tím by se ušetřilo více než miliarda. Pojišťovny by měly více kontrolovat placení pojistného a uvažuje se i o snížení počtu zaměstnanců. Změny se mají dotknout i předepisování léků. Například lidé už by si nemuseli kupovat celá balení léků, ale jen tolik platíček, kolik potřebují na léčbu. K nim by pak v lékárně dostali i příbalový leták. Lékaři by také mohli na předpis uvádět pouze účinné látky a nikoli názvy léků. Lékárník by pak měl povinnost vydat nejlevnější lék s danou účinnou látkou.

Seškrtat se mají i některé příspěvky v rámci prevence, například na různé helmy, sluneční brýle, ozdravné pobyty či lístky do bazénu nebo solných jeskyní. A to i přesto, že tyto peníze nejdou ze základního pojištění, tedy z peněz vybraných od občanů, ale z pokut a penále za neplacení pojistného.

Protikrizový plán by měli v dubnu projednat i poslanci a platit by měl od července.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?