Průlom v transplantacích: dárce kostní dřeně najde každý

21. 4. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékaři v Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) spustili nový transplantační program. Kostní dřeň v něm půjde převést i mezi dárcem a pacientem, kteří jsou neshodní. Nebo přesněji - jsou shodní jen napůl.




U klasických transplantací je nutné hledat shodu v 9 nebo minimálně 8 znacích z 10. Pro řadu vážně nemocných proto budou nové, tzv. haploidentické transplantace novou šancí. „Umožní nám transplantovat i pacienty, kterým jsme dosud nedokázali pomoci. Tedy zhruba 30 procent nemocných, kteří nemají HLA identického sourozence a ani shodného dárce v registrech,“ říká prof. MUDr. Petr Cetkovský, Ph. D., MBA, ředitel hematologického ústavu, ve kterém se právě na transplantace kostní dřeně specializují. Při haploidentické transplantaci lze použít kostní dřeň, jež je shodná jen z 50 procent. „Typicky to jsou krvetvorné buňky od dětí či rodičů nemocného. Díky tomu může mít najednou svého dárce kostní dřeně prakticky každý,“ dodává prof. Cetkovský.
„První pokus o haploidentickou transplantaci se odehrál v USA už v 70. letech minulého století. Několik dalších desítek let ale vypadal kvůli následnému průběhu beznadějně. Situace se na světových klinikách výrazně mění až poslední dva tři roky,“ popisuje šéf transplantačního programu ÚHKT MUDr. Antonín Vítek, pod jehož vedením se nyní dostává donedávna experimentální metoda do rutinní praxe také v Česku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?