Průvan v peněženkách začíná. Lidé jsou proti

23. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
První zásadní reformy - zdravotnictví a penzí - jsou schváleny. Podpora veřejnosti je však slabá, bouřit se chtějí i dárci krve.


Až dosud to byly jen teoretické reformy vepsané na stránkách budoucích zákonů. Teď nastává chvíle, kdy je lidé pocítí na vlastní kůži.

V úterý večer poslanci doslova za pár minut změnili život tisícům lidí v ČR.

Schválili malou reformu penzí, část zdravotnické reformy a zvedli soudní poplatky. Teď už natvrdo a z vlastní kapsy zaplatíme sto korun za den v nemocnici, všechny léky do padesáti korun a většina nových penzistů bude dostávat nižší penzi.

Jenže zatím to vypadá, že pochvalných ovací se vláda zatím nedočká. Naznačuje to aspoň včera zveřejněný průzkum agentury Median. Ta se bezmála osmi tisíc respondentů v několika měsících ptala na jejich názor na ekonomické reformy a na situaci v České republice.

A výsledek? Jen necelá pětina lidí odpověděla, že se reformy ubírají správným směrem. Téměř 45 procent je přesvědčeno o opaku a zbytek nemá jasný názor. Co se týká dění v ČR, celých 64 procent lidí odpovědělo, že země se ocitla v krizi.

S vývojem je spokojena jen pětina dotázaných „Na druhé straně téměř 44 procent souhlasí s výrokem, že lidé chtějí mít vysokou životní úroveň, ale nejsou ochotni tomu moc obětovat,“ uvedla ve své zprávě agentura Median.

Zatímco malá penzijní reforma už čeká jen na podpis prezidenta a měla by platit od konce září, schválenou změnu ve zdravotnictví čeká ještě hlasování v Senátu v druhé polovině července. V Senátu ovládaném levicí reforma nejspíše narazí a poslanci o ní budou hlasovat znovu. ČSSD navíc pohrozila, že se kvůli zvýšení regulačních poplatků obrátí na Ústavní soud. To ale zdravotní reformu, která má platit od nového roku, nemusí oddálit.

(Ne)poteče krev?

Zatímco odbory včera oznámily, že na podzim hodlají pokračovat v protestních akcích, vznikají i bizarní nápady, jak se vládním plánům bránit. Například Sdružení dárců krve vyzvalo své členy, aby na protest proti (všem) vládním reformám přestali dávat krev. „Docházejte na transfúzní stanice jen na pozvání,“ vyzval členy sdružení jeho předseda Jaroslav Kotrman.

Lidé by podle něj navíc neměli dávat krev zadarmo, ale žádat „komerční“ částky: za odběr plazmy mají žádat tisíc korun, za plnohodnotný odběr krve dokonce šest tisíc.

„Tato akce není namířena proti občanům, jak se budou snažit někteří politici, novináři i jiní tvrdit, ale proti kaskadérství v řízení státu,“ uvedl Kotrman.

Jeho výzvu ale hned včera odmítli představitelé Červeného kříže i lékaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?