Průzkum: Podvýživou je ohroženo 30 procent dětských pacientů

4. 10. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Podvýživou je ohroženo 30 procent dětí nastupujících do nemocnice. Malí pacienti sice netrpí hlady, při nemoci ale potřebují až dvakrát tolik živin než obvykle. Tvrdí to průzkum firmy Nutricia, který dělala ve spolupráci s Českou pediatrickou společností při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Ohroženy jsou hlavně děti s nemocemi dýchací nebo trávicí soustavy, nedostatečný energetický příjem prodlužuje jejich rekonvalescenci.

„Třicet procent dětí ve věku jeden až 19 let je v riziku podvýživy při přijetí k hospitalizaci,“ konstatoval Jiří Bronský z Fakultní nemocnice Motol s tím, že 28 procentům malých pacientů hrozí střední riziko a dvěma procentům dokonce vysoké riziko. Do průzkumu bylo letos na jaře zapojeno téměř 3000 dětí z 35 nemocnic z celé ČR.

Přitom až polovina dětí ohrožených podvýživou měla některou z diagnóz, u nichž je toto riziko známé. Jedná se hlavně o nemoci trávicí a dýchací soustavy, infekční a neurologická onemocnění a nádory. U 34 procent dětí ohrožených podvýživou byl problém v tom, že potřebovaly zvýšený přísun živin z důvodu zvracení nebo průjmů.

„Nedostatečná výživa dětí se velmi často ztotožňuje s problémem hladu. To je však velmi zavádějící, protože nedostatečně živené může být jakékoliv dítě v moderní společnosti, a to včetně obézních dětí. Obrovské riziko u těchto dětí spočívá v tom, že při nemoci dětské tělo potřebuje až dvojnásobný energetický příděl, a pokud jej nedostane, může to mít negativní dopad na délku léčby, hospitalizace i rekonvalescence,“ upozornil Oldřich Pozler z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Podle odborníků by proto nemocnice měly do základní péče o děti zařazovat i posouzení nutričního rizika. Rodiče by se prý také měli víc ptát lékařů na vhodnou výživu v době nemoci a při doléčování.

Více než o podvýživě se přitom v souvislosti se zdravotními riziky dětí mluví o nadváze. Nadváhou či obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek. Jen dvě procenta dětské obezity přitom způsobuje nemoc. Většina dětí má problém s nadbytečnými kilogramy proto, že s nadváhou se potýkají také jejich rodiče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?