Prymula: Astmatici možná dostanou výjimku z nošení roušek

22. 4. 2020 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Výjimku z povinného nošení roušky na veřejnosti by mohli dostat lidé trpící astmatem. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že vnímá problém, kterým těmto pacientům působí zakrývání dýchacích cest. Poukázal na to, že už dřív stát povolil nenosit roušku autistům.


"Vnímáme ten problém, budeme se tím zabývat," reagoval na dotaz týkající se astmatiků.

Roušky podle Prymuly budou nedílnou součástí vycházení i nadále. Podle vývoje epidemie by ale časem nemusely být povinné na venkovních prostranstvích, dál je budou muset lidé nosit například ve veřejné dopravě, obchodech či jiných místech s velkou koncentrací lidí. Další uvolňování se bude odvíjet podle toho, jak se bude nákaza v Česku dál šířit, dodal.

Roušky nemusejí nosit řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté či děti do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů a pokud někoho potkají, musí si roušku zase nasadit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?