Pyromani

21. 2. 2011 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Není to žádná radost, když člověk zjistí, že měl pravdu v pochmurné prognóze. Napsal jsem hned po smíru mezi vládou a protestujícími lékaři, že se ještě může probrat geroj, který začne ládovat nanovo. A dostavil se v podobě ředitele pražské vinohradské nemocnice Marka Zemana.


Zdůvodnění, proč odmítl přijmout zpět šéfa LOK Martina Engela, z jeho úst i z úst jeho stranického předsedy Borise Šťastného už zaznělo. Za prvé nemohl ponechat nemocniční rentgen neobsazený, kdyby Engel skutečně odešel. Za druhé memorandum vlády a lékařských odborů tento způsob nepřijetí zpět umožňuje. Obojí je logické.

Stejně tak logické je ovšem podezřívat pana ředitele a pražskou ODS z pokusu na poslední chvíli zhatit smír mezi lékaři a vládou, především ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09), jehož postup kritizovala část ODS ztělesněná Borisem Šťastným a Markem Šnajdrem. Toto vysvětlení má šéf České lékařské komory Milan Kubek i stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Konstrukce, kterou pro odůvodnění tohoto postupu vystavěli, má též právo na existenci. Lidé jako Šťastný, Šnajdr a další z ODS ve skutečnosti nejsou zainteresováni na nastolení pořádku ve zdravotnictví, protože jim současný stav vyhovuje, i když tvrdí opak. Na adresu této party padla obvinění z podlosti a chladného kalkulu.

Smůla pro zmíněné politiky ODS spočívá v tom, že kdyby dospělého obyvatele ČR s touto otázkou vzbudili v noci, kdy člověk odpovídá z voleje, mnohá reakce by mohla znít: „Co mě s tím otravujete, když si to stejně všichni myslí?!“

Až do včerejšího poledne to vypadalo na další válku, která by po pozičním vítězství ODS zabolela především pacienty. Z hlediska válečného umění to nebylo špatně vymyšlené. Lidem by ODS řekla: „Jen se koukněte na toho křiklouna Engela, který se teď dožaduje papalášského přístupu, a přitom je to doktůrek jako každý jiný a platí pro něj rozhodnutí nadřízeného.“ Kolem nedělního poledne se však ledy hnuly, k čemuž byla použita televizní obrazovka.

Nejdříve Kubek naznačil, že Engel s největší pravděpodobností upřednostní zájem lékařů před zájmem svým a k žádné solidaritě, která by vykopala válečnou sekyru, doktory vyzývat nebude. Pak další výrazný - a mnohem výbušnější - člen vedení LOK Miloš Voleman, který ve vinohradské nemocnici také nemá své místo jisté a ještě v sobotu projevoval bojovnou náladu, oznámil, že se situace na sto procent vyřeší a memorandum se udrží.

Dnes mají Engel i Voleman možnost ukázat, co tím mysleli. Pokud sdělí, že na návratu na Vinohrady netrvají, vyjdou z tohoto sporu jako moudřejší. A ODS s nálepkou pyromanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?