Reakce Ostravské univerzity na názor čtenáře Zdraví.Euro.cz

2. 9. 2011 17:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Autor textu hrubě znevážil jméno Lékařské fakulty Ostravské univerzity v Ostravě i univerzity jako takové a uvedl výslovné nepravdy. Text vznikl údajně na základě diskuse s našimi studenty. To samo o sobě vyvolává řadu pochybností, protože text je pouze názorem k jakési soukromé diskusi, o jejímž obsahu, pozadí ani účastnících nám není nic známo.


REAKCE NA NÁZOR „Jak snadno se lze dostat na lékařskou fakultu“, který najdete ZDE.

Lékařská fakulta v Ostravě navázala na dlouholetou tradici Fakulty zdravotnických studií a doplnila škálu jejích oborů o studium Všeobecného lékařství, což umožnilo rozvoj studia medicíny v Ostravě.

Na přípravě oboru a dosažení akreditace Ostravská univerzita tvrdě pracovala a musela splnit stejně neúprosné podmínky, ne-li přísnější, jako všechny ostatní lékařské fakulty v České republice. Akreditaci získala v loňském roce a letos prošla úspěšně druhou velmi přísnou kontrolou (předkládala kontrolní zprávu v rozsahu stanoveném v rozhodnutí o udělení akreditace).

Do prvního ročníku v loňském akademickém roce nastoupilo na obor Všeobecné lékařství 106 studentů, ze zhruba 700, kteří se přihlásili. Letos se situace vyvíjela podobně, jen s tím rozdílem, že se hlásilo uchazečů 800.

Jakými údaji je podloženo tvrzení, že se na naši Lékařskou fakultu dostávají podprůměrní studenti, nám není jasné. Fakta jsou zcela jiná. Bez přijímacího řízení mohou být na obor Všeobecné lékařství přijati pouze studenti se studijním průměrem ze střední školy do 1,2 včetně.

Tito studenti jsou povinni nám doložit svá vysvědčení ze střední školy. Všichni ostatní musí projít přijímacím řízením, za jehož obtížnost odpovídají odborní garanti s habilitací v daném oboru.

Stejně tak není možné bez uzardění tvrdit, že studenti naší Lékařské fakulty mají 10 procent vědomostí studentů jiných obdobných fakult. Jaké data opravňují autora textu k tomuto závěru, opět není zřejmé.

Spekuluje tím nepřímo o úrovni vyučujících univerzity, z nichž mnozí jsou dlouholetými přednosty klinických pracovišť či mají za sebou vědeckou dráhu dokládající bez jakýchkoli pochybností jejich odborný i morální kredit.

Autorovi rovněž zřejmě není znám fakt, že Lékařská fakulta realizuje studium některých svých oborů v zahraničí, mimo jiné ve Švýcarsku.

Rozvoj Lékařské fakulty Ostravské univerzity v Ostravě je dnes již nevratným procesem a ujišťujeme veřejnost, že se srovnání našich absolventů s mediky z jiných fakult v žádném případě neobáváme.

Prof. MUDr. PhDr. Jana Mačáková, CSc., proděkanka pro lékařské obory Lékařské fakulty Ostravské univerzity v Ostravě

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?