Ředitelem nemocnice bude Pejchl

3. 5. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Josef Pejchl bude potvrzen ve funkci ředitele kyjovské nemocnice. Zaznělo to ve středu z úst krajského radního za zdravotnictví Oldřicha Ryšavého. Ten přijel do Kyjova promluvit s primáři, kteří sepsali výzvu, v níž žádají naopak Pejchlovo odvolání.


Radní Ryšavý lékařům také sdělil, že Pejchl musí nejprve řešit aktuálně vzniklé problémy jako krizový manažer. „Nyní musí vyřešit krizové momenty. V průběhu řešení bude jmenovaný ředitelem nemocnice,“ oznámil radní primářům.

Ti se ve svém textu adresovaném hejtmanovi Michalovi Haškovi obávali, že hrozí omezování péče v nemocnici. Že by něco takového bylo záměrem kraje, Ryšavý odmítl. „Je to naprostý nesmysl. Kyjovská nemocnice patří mezi základní pilíře zdravotnictví v Jihomoravském kraji a nesmí z něho v žádném případě vypadnout,“ uvedl při odpolední diskusi s primáři Ryšavý a zdůraznil, že kraj chce situaci v nemocnici co nejrychleji stabilizovat tak, aby nedocházelo ke snižování kvality poskytované péče.

„Ke jmenování ještě nedošlo. Radní primářům v podstatě oznámil, že vedení kraje je rozhodnuté mě jmenovat,“ upřesnil svou aktuální pozici Pejchl. Jak dodal, pevný termín jmenování či oficiálního odsouhlasení krajskou radou během návštěvy Ryšavého nezazněl. Aktivita primářů proti jejich šéfovi tak zřejmě končí. „V případě, že je kraj rozhodnutý, myslíme si, že další vyhrocování situace je zbytečné,“ uvedl i za kolegy primář urologie Miroslav Krhovský.

Pod výzvu z minulého týdne k Pejchlovu odvolání se z pětadvaceti kyjovských primářů nepodepsali jen tři.
Vyjasnění situace jmenováním ředitele ale není jedinou aktuální změnou v souvislosti s nemocnicí. Svou činnost zřejmě nadobro ukončila její čestná rada.

Jak Hodonínský deník minulý týden uvedl, ředitel Pejchl změnil její status a odstavil také od vlivu na chod zařízení předsedu čestné rady a svého velkého kritika Pavla Čejku. Ten se ohrazoval tím, že do funkce jej dosadili starostové, a ne ředitel. Starostové Kyjovska a rada se nyní sešli, a jak uvedl Čejka, usoudili, že existence čestné rady je zbytečná.

„I když mě tam ředitel nechtěl, zasedání rady jsem se zúčastnil. Funkce předsedy čestné rady byla nabídnuta starostovi Kyjova. Ten ji ale odmítl,“ informoval Čejka. „Za této situace jsme jako starostové společně konstatovali, že čestná rada je zbytečná ve chvíli, kdy si stejně zřizovatel dělá, co chce a považuje nás za partu odborářů. Společně jsme se zvedli a odešli,“ zakončil Čejka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?