Rezervy pojišťoven? Žádná prozíravost, míní Kubek

16. 3. 2009 10:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny již dopad finanční krize pocítily, díky rezervám ale prý dokáží stabilní financování zdravotní péče udržet. Kritika hromadění peněz na účtech tak podle nich byla jen strašením občanů. Česká lékařská komora ale nesouhlasí. „Hromadění miliard na účtech pojišťoven nebylo žádným projevem prozíravosti, ale přípravou na jejich privatizaci,“ tvrdí stále šéf ČLK Milan Kubek. Pro Zdraví.Euro.cz se vyjadřuje i k protikrizovému plánu ministerstva.


Zdravotní pojišťovny již pocítily dopad finanční krize, v lednu vybraly na pojistném o 15 procent méně než ve stejném měsíci loňska. Podle odhadů by letošní výpadek mohl činit osm miliard korun, pesimisté hovoří až o 12 miliardách. Financování zdravotní péče ale podle šéfů pojišťoven ohroženo není, díky rezervám, které vytvořily, přečkají do roku 2010, kdy by mělo dojít ke zvýšení peněz za státní pojišťěnce. Právě kvůli hromadění peněz na účtech čelily pojišťovny tvrdé kritice, a to zejména z vedení České lékařské komory. Ta ale stále trvá na svém, hromadění prý probíhalo v rozporu se zákony i vyhláškou o fondovém hospodaření. „Díky špatným úhradovým vyhláškám bývalého ministra Julínka nedostávala zdravotnická zařízení dostatečně zaplaceno za provedené služby a pacienti nedostávali zdravotní péči v takém objemu a kvalitě, jakou si zaplatili. Hromadění miliard na účtech pojišťoven nebylo žádným projevem prozíravosti, ale přípravou na jejich privatizaci,“ je přesvědčen šéf komory Milan Kubek.

Protikrizový plán má naší podporu

Protikrizový plán, který ministertvo připravilo, je podle komory poměrně kvalitní. „Protikrizový plán ministryně Filipiové, která chce napravit škody napáchané jejím předchůdce, má naši plnou podporu. Zmrazení plateb za tzv. státní pojištěnce, tedy za děti, důchodce a nezaměstnané, které v létě 2007 prosadila vláda, ochudilo rezort zdravotnictví téměř o 10 miliard korun. Je třeba si uvědomit, že těchto 58% obyvatel čerpá cca. 80% zdravotní péče ve finančním vyjádření, přičemž příspěvek státu za ně netvoří ani 23% příjmů veřejného zdravotního pojištění. Snahu stabilizovat státní rozpočet na úkor zdravotnictví v situaci, kdy podíl výdajů na zdravotnictví na hrubém domácím produktu ČR několik let klesá, považuji za naprostou hloupost, které bývalý ministr Julínek nechtěl nebo nedokázal čelit,“ reagoval Kubek.

Dodal, že o nutnosti zvýšit platby za státní pojištěnce ministryni přesvědčoval hned během prvního společného jednání. „Bez valorizace těchto plateb by se totiž zdravotnictví zákonitě dostalo do problémů. Jsem rád, že paní ministryně Filipiová na rozdíl od svého předchůdce hájí zájmy svěřeného resortu. Věřím, že se jí podaří prosadit jak zvýšení plateb za státní pojištěnce, tak i zrušení stropu pro maximální vyměřovací základ pro výpočet pojistného. Osvobozením příjmů nad čtyřnásobek průměrné mzdy od placení pojistného totiž vláda zdravotnictví za prvé připravila o dalších pár miliard a za druhé tato úleva pro nejbohatší občany oslabila princip solidarity, na kterém je veřejné zdravotní pojištění založeno,“ vysvětloval svůj postoj Kubek.

Podotkl také, že komora se stále většími rozpaky sleduje chaotické návrhy ministerstva v oblasti lékové politiky. „Výdaje za léky přitom znovu rostou neudržitelným tempem a to nás znepokojuje. Rádi bychom pomohli, a proto hodlám paní ministryni navrhnout zřízení poradní skupiny pro farmakoekonomiku a to i za účasti odborníků z ČLK,“ popsal prezident komory.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?