Riziko infarktu prý snižuje čokoláda podobně jako aspirin

15.11.2006
přidejte názor
Ilustrační obrázek
Autor: VitalikRadko – Depositphotos
Ilustrační obrázek
Několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům. Tvrdí to studie amerických vědců, která byla uveřejněna v úterý ve Washingtonu...


Washington - Několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům. Tvrdí to studie amerických vědců, která byla uveřejněna v úterý ve Washingtonu.

„Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček,“ řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Beckerová ale upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla. Lékařská věda ale může podle ní doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že černá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh.

Výsledky poslední studie ale ukazují na rozdíl od předchozích výzkumů, že omezené dávky černé čokolády mají dostatečně velké protisrážlivé účinky a že není třeba k dosažení tohoto efektu konzumovat jí několik kilo, říká Beckerová. Doporučuje sníst denně malý kousek čokolády nebo vypít teplou čokoládu.

ČTK

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek