Rok 2011 a mateřská pro podnikatelky

6. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mateřskou ženy podnikatelky dostanou, pokud si dostatečně dlouho platily dobrovolné nemocenské pojištění. Na rodičovský příspěvek se žádné speciální podmínky plnit nemusejí. Pozor, během mateřské OSVČ nemohou podnikat!


Maminky - podnikatelky, tedy ty, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost (OSVČ), budou v příštím roce pobírat peněžitou pomoc v mateřství v klasické délce 28 týdnů jako maminky zaměstnankyně (v případě narození dvou nebo více dětí v délce 37 týdnů). Po skončení mateřské mají tyto maminky nárok na rodičovský příspěvek s možností volby délky pobírání dva, tři nebo čtyři roky.

Předem dobro volné nemocenské

Peněžitá podpora v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění. Pro přiznání této dávky je zapotřebí, aby si maminka jako osoba samostatně výdělečně činná řádně platila dobrovolné nemocenské pojištění a splnila zákonné podmínky:

• Maminka podnikatelka musí být účastna na nemocenském pojištění v posledních dvouletech před dnem nástupu na mateřskou alespoň po dobu 270 kalendářních dní.

• Dále musí být účastna jako osoba samostatně výdělečně činná na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň 180 dní v období roku před porodem.

Při splnění zákonných podmínek bude mateřská vyplácena místně příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení.

Naproti tomu nárok na rodičovský příspěvek mají maminky ze zákona automatický, není tedy zapotřebí splnit žádné speciální podmínky. Rodičovský příspěvek je totiž dávkou státní sociální podpory a nárok na rodičovský příspěvek má maminka, jestliže celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o své dítě.

Výše mateřské maminek podnikatelek

Mateřská u maminek podnikatelek závisí na výši plateb dobrovolného nemocenského pojištění. Účast osoby samostatně výdělečně činné na nemocenském pojištění je dobrovolná. Nemocenské pojištění je odděleno od důchodového pojištění. Počet OSVČ platících si dobrovolné nemocenské pojištění však klesá.

V roce 2006 si platilo dobrovolné nemocenské pojištění 233 tisíc OSVČ (tj. 26 procent), v polovině roku 2010 pouze 144 tisíc OSVČ (tj. 15 procent). Výše dobrovolného nemocenského pojištění není závislá na dosaženém příjmu v předcházejícím roce.

Osoba samostatně výdělečně činná si může klidně platit vyšší dobrovolné nemocenské pojištění. Stejně jako důchodové pojištění je dobrovolné nemocenské pojištění splatné do 20. dne následujícího měsíce na účet místně příslušné OSSZ.

Každá OSVČ si sama stanoví měsíční základ, ze kterého nemocenské pojištění činí 1,4 procenta. Minimální měsíční základ v roce 2010 je nejméně 4000 Kč, takže minimální měsíční platba dobrovolného nemocenského pojištění v roce 2010 je 56 Kč. V roce 2011 bude minimální měsíční platba dobrovolného nemocenského pojištění 92 Kč (4000 Kč x 2,3 procenta). Pokud vyjde mateřská nižší, než činí rodičovský příspěvek, tak je mateřská doplácena do výše rodičovského příspěvku.
Není-li splněna podmínka pro výplatu mateřské, tak má maminka nárok na rodičovský příspěvek ihned po narození dítěte.

V roce 2010 šlo platit nemocenské a důchodové pojištění z jiného vyměřovacího základu. Jednoduše řečeno, podnikatelka uvažující o dítěti si mohla platit dobrovolně vyšší měsíční zálohy na nemocenském pojištění, které neodpovídaly jejímu zisku, aby měla vyšší mateřskou. Při měsíční platbě nemocenského ve výši 1010 Kč vznikl mamince podnikatelce nárok na měsíční mateřskou v částce 29 070 Kč.

Změny výše příspěvku od rok u 2011

Od ledna příštího roku dojde ke změně dobrovolného nemocenského pojištění, na jehož výši je závislá mateřská.
V roce 2010 činilo dobrovolné nemocenské pojištění 1,4 procenta z vyměřovacího základu. V roce 2011 to budou již 2,3 procenta. Současně musí být dobrovolné nemocenské pojištění placeno ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění.

Proto se platit vyšší nemocenské pojištění z důvodu vyšší mateřské již nevyplatí, protože důchodové pojištění činí 29,2 procenta z vyměřovacího základu.
Aby maminka podnikatelka pobírala maximální mateřskou (30 330 Kč), musela by platit měsíční nemocenské pojištění nejméně ve výši 1730 Kč a důchodové pojištění ve výši 21 964 Kč.

Maximální mateřská pro OSVČ v ro ce 2011

Denní vyměřovací základ = (1730 Kč : 2,3) x 100 x 12 měsíců) : 365 dní = 2473 Kč. Následně se již mateřská počítá stejně jako u zaměstnaných žen. Denní vyměřovací základ se redukuje. Redukční hranice pro rok 2011 jsou 825 Kč, 1237 Kč a 2474 Kč. Do I. redukční hranice se počítá 100 procent, z částky nad I. redukční hranici, do II. redukční hranice se počítá 60 procent a z II. do III. redukční hranice se počítá 30 procent a k částce nad III. redukční hranici se nepřihlíží. Denní mateřská činí 70 procent z vypočteného denního redukovaného základu.• Redukovaný vyměřovací základ = 1443 Kč • Denní mateřská = 1011 Kč (1443 Kč x 70 procent) • Měsíční mateřská = 30 330 Kč (1011 Kč x 30 dní) Podmínky pro platbu nemocenského pojištění budou tedy v roce 2011 pro osobu samostatně výdělečně činnou méně výhodné ze dvou důvodů: případně horší výpočet mateřské a možnost čerpat nemocenské dávky až od 22. dne nemoci.
Prvních 21 dní pracovní neschopnosti (v roce 2010 prvních 14 dní nemoci) budou osoby samostatně výdělečně činné bez finančních prostředků, i když si budou dobrovolné nemocenské pojištění hradit. Důvodem je změna v oblasti nemocenských dávek.
Zaměstnanci budou prvních 21 dní pobírat náhradu mzdy od svého zaměstnavatele (v roce 2010 to bylo prvních 14 dní).

Výše příspěvku

Nárok na rodičovský příspěvek má maminka podnikatelka nárok, když bude po celý kalendářní měsíc osobně pečovat o nejmladší dítě v rodině. Může se však dále věnovat vlastní výdělečné činnosti a o dítě se může celodenně starat otec dítěte, který bude pobírat rodičovský příspěvek. Rodiče se mohou v čerpání rodičovského příspěvku střídat.

Výše rodičovského příspěvku je pro všechny stejná, nezáleží na výši dosahovaného zisku, příjmu či výši placeného pojištění. Ze zákona lze vybrat délku rodičovského příspěvku, na jeho délce záleží, jak bude rodičovský příspěvek vysoký.
O přiznání rodičovského příspěvku je třeba zažádat na tiskopise na příslušném úřadu státní sociální podpory.
Nejčastěji volí maminky tříletou variantu, která bude v roce 2011 stejná jako v roce 2010, tedy 7600 Kč měsíčně.

Vlastní výdělečná činnost

Během doby pobírání mateřské nemohou OSVČ vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, protože mateřská je dávkou nemocenského pojištění. Zákon ale umožňuje pracovat na dohodu o provedení práce. Během pobírání rodičovského příspěvku již OSVČ výdělečnou činnost vykonávat může, musí však zajistit pro své dítě po dobu výkonu výdělečné činnosti dohled jinou zletilou osobou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?