Rušení lůžek v nemocnicích? Pacienti se obávat nemusejí

6. 5. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolik a kde zruší nemocnice v Olomouckém kraji akutních lůžek, aby ušetřily? Podle hejtmanství, které už začalo jednat se zdravotními pojišťovnami, se pacienti obávat nemusejí. Zdravotnická zařízení ztenčila lůžkový fond v minulých letech.


Nyní, kdy ministerstvo celostátně požaduje zrušení deseti tisíc lůžek během tří let, půjde podle nejsilnější pojišťovny maximálně o desítky lůžek. Jednání s manažery nemocnic a zdravotními pojišťovnami naplánoval kraj na polovinu května. Definitivní čísla by měla být známá koncem měsíce.

„Žádné velké změny v nemocnicích v Olomouckém kraji nebudou. Nemocnice v posledních letech reagovaly na vytíženost lůžek a průběžně jejich počty snižovaly,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Eva Štefková.

V Olomouckém kraji se od roku 2000 snížil počet akutních lůžek o tisícovku na současných 3157. „Jen za poslední rok klesl v soukromých nemocnicích o 180,“ doplnila. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) předpokládá redukci maximálně desítek akutních lůžek. „Ani poté se nezhorší dostupnost zdravotní péče v žádném z oborů, které nemocnice mají v současné době,“ ujistil ředitel krajské pobočky VZP Lubor Machytka.
Některých nemocnic se „škrty“ nedotknou vůbec.

Největší prostor pro požadované „škrty“ naznačil ve Fakultní nemocnici Olomouc a ve Středomoravské nemocniční, která má v pronájmu zařízení v Přerově, Prostějově a Šternberku. U těchto nemocnic chce konkrétně jednat o pokračování přesunu lůžek z očního na ambulanci.

„Ani v těchto zařízeních však nepůjde o snižování spektra zdravotní péče, ale nanejvýš o převedení části lůžek na ambulanci,“ uvedl Machytka. Nemocnice neomezí poskytovanou péči, ale zvládne stejný objem péče s menším počtem lůžek.

Fakultní nemocnice za posledních pět let zrušila sto lůžek, ke konci minulého roku restrukturalizovala lůžkový fond o dalších sto. „Ošetřovací jednotky nebyly zrušeny, ale pouze technicky uzavřeny, takže tato lůžka zůstávají v našem fondu, ale nejsou aktuálně využívaná pro péči o pacienty,“ vysvětlil mluvčí Egon Havrlant s tím, že nyní má nemocnice v provozu 1200 lůžek.

Redukce se dotkla II. interní kliniky, neurochirurgické kliniky, oddělení geriatrie, kardiochirurgické kliniky, v menší míře pak také otorinolaryngologické kliniky a kliniky chorob kožních a pohlavních. Pracoviště oční kliniky a kliniky pracovního lékařství začala využívat společný lůžkový fond.

„Po analýze bude vedení nemocnice zvažovat další možné úsporné kroky ještě v průběhu tohoto roku. Nemocnice se zdravotními pojišťovnami stále jednají o možných podobách transformace některých akutních lůžek na lůžka následné nebo sociální péče, kterých je v kraji nedostatek a u nichž jsou výrazně nižší náklady na provoz. Je to také otázka koncepce zdravotně- sociální politiky na národní úrovni,“ sdělil Havrlant.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?