Růst počtu očkovaných proti chřipce prý ušetří ročně miliardu

13. 9. 2013 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by se v Česku podařilo zvýšit počty očkovaných proti chřipce z nynějších pěti na 15 procent, přineslo by to vedle stovek zachráněných lidských životů finanční úsporu přes miliardu korun ročně. Novinářům to včera řekl prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar. V ČR ale zájem o očkování dlouhodobě klesá, kritici tvrdí, že očkování je byznys a vakcíny nejsou bezpečné.

V Česku jsou podle Maďara kvůli nižší proočkovanosti vyšší náklady rodin na léky, státu na nemocenskou a zdravotních pojišťoven na léčbu. Vyšší jsou i počty úmrtí. V epidemii onemocní milion lidí, v souvislosti s chřipkou zemře kolem 2000, z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobého chronického onemocnění.

Chřipková epidemie je v ČR spojena s přímými i nepřímými náklady několik miliard korun. Podle studie společnosti Deloitte z dubna 2012 tratí zaměstnanec s desetitisícovým platem při pětidenní absenci 1619 korun, zaměstnanec s šedesátitisícovým platem 8268 korun. U zaměstnavatele představuje součet mzdových nákladů a náhrady mzdy ztrátu na jednoho zaměstnance s chřipkou 3704 až 21.211 korun.

„Finanční ztráta rodiny postižené nekomplikovanou chřipkou může být více než 10.000 korun, na léky, vitamíny, regulační poplatky, cestovní základy k lékaři či do lékárny, a především za ušlý zisk,“ uvedl Maďar.

Cena za očkování proti chřipce pro zdravého člověka se pohybuje mezi 200 a 300 Kč. V době chřipkové epidemie by lidé měli preventivně omezit návštěvy kina, divadla, kostelů a dalších míst, kde se hromadí více lidí. Měli by si pečlivě mýt ruce mýdlem a důkladně je vysušit. Při kašli a kýchání by si měli chránit ústa a nos jednorázovými kapesníky a po použití je vyhodit.

Jako účinnou ochranu před chřipkou a jejími komplikacemi doporučil Maďar očkování, které právě v těchto dnech začíná. Podle Lenky Petroušové z ostravské kliniky infekčního lékařství by se lidé měli nechat očkovat také proti invazivním pneumokokovým infekcím, které často napadají právě pacienty oslabené chřipkou. Vakcínu proti chřipce i pneumokoku lze aplikovat při jedné návštěvě lékaře, každá injekce se dá do jiného ramena.

Světová zdravotnická organizace doporučila chránit očkováním 30 procent obyvatel ve věku nad 65 let až 75 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?