S teplem nebezpečí salmonelózy stoupá

18. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S přicházejícím létem až o polovinu roste nebezpečí, že se můžeme nakazit salmonelózou. Nejčastější příčinou propuknutí této nebezpečné nemoci u člověka je jídlo připravené z nedostatečně tepelně zpracovaného masa nebo vajec... Onemocnění salmonelózou je nebezpečné především pro malé děti a staré lidi. Hygienické stanice z celé České republiky každoročně hlásí 40 až 50 tisíc případů, podle vyjádření hygienika...


S přicházejícím létem až o polovinu roste nebezpečí, že se můžeme nakazit salmonelózou. Nejčastější příčinou propuknutí této nebezpečné nemoci u člověka je jídlo připravené z nedostatečně tepelně zpracovaného masa nebo vajec. Bakterie salmonely však číhají všude. Dokonce i v padaných jablcích a zelenině. Salmonelu přenášejí zvířata a v teple se velice rychle množí. Zničí se až při teplotách nad 70 stupňů Celsia. Bakterie přežívají například v grilovaných kuřatech, pokud maso není propečeno až ke kosti. Skrývají se i v cukrářských a lahůdkářských výrobcích. Ale také v omáčkách, do kterých se přidává syrový žloutek či bílek. Onemocnění salmonelózou je nebezpečné především pro malé děti a staré lidi. Hygienické stanice z celé České republiky každoročně hlásí 40 až 50 tisíc případů, podle vyjádření hygienika hlavního města Prahy Vladimíra Polaneckého je nemocných až pětkrát tolik.

„Většina lidí prostě k lékaři vůbec nepřijde,“ konstatoval Polanecký. Loni v souvislosti se salmonelózou zemřelo v České republice 25 lidí. Nemoc obvykle propukne několik hodin po infekci. Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením.

„Pacienta ohrožují především vysoké ztráty tekutin,“ připomněl hygienik. Nemoc po několika dnech ustoupí, vylučování salmonely stolicí však může přetrvávat delší dobu.

„Vjednom pražském lahůdkářství jsem snědla dva majonézové chlebíčky. Večer mi bylo špatně, měla jsem průjem a vysokou teplotu. Lékařka konstatovala, že mám salmonelózu,“ vyprávěla nám Jiřina Karasová z Kolína. Tím její trápení však neskončilo. „Onemocnění přešlo v parainfekční zánět ledvin a já jsem stonala osm měsíců,“ dodala.

Doporučení hygieniků:

- výrobky tepelně zpracovávejte při 70 stupních Celsia

- vajíčka vařte nejméně 12 minut

- kuřata na grilu pečte pomalu, nejméně jednu hodinu

- dezinfikujte použité kuchyňské náčiní - nože a prkénka

- pečlivě omývejte potřísněné plochy kuchyňské linky

- na zeleninu používejte jiné náčiní než na krájení syrového masa.

(ira, vaš), Střední Čechy, 18.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?