Sanofi se ve čtvrtletí dařilo, zvýšila celoroční výhled

30. 7. 2019 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzská farmaceutická skupina Sanofi ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk při konstantních směnných kurzech o 4,9 procenta na 1,64 miliardy eur (42 miliard Kč). Hospodaření podpořil rozmach podnikání ve vakcínách a lécích na vzácné choroby. Firma také uvedla, že nyní usiluje o růst zisku na akcii asi o pět procent, zatímco dosud počítala s růstem o tři až pět procent.


V reakci na pozitivní výhled akcie firmy kolem poledne na burze v Paříži přidávaly více než dvě procenta.

Tržby ve čtvrtletí celkově stouply o 3,9 procenta na 8,63 miliardy eur (221 miliard Kč).

Sanofi spoléhá na lék Dupixent, který vyvinula spolu s americkou firmou Regeneron. Původně byl předepisován na atopickou dermatitidu a později byl schválen také na léčbu astmatu a chronického zánětu nosních dutin. Tržby z prodeje tohoto léku ve čtvrtletí vzrostly při konstantních směnných kurzech o 168 procent na 496 milionů eur. Dupixent je zatím dostupný ve 28 zemích, v dalších 18 by měl být prodej zahájen do konce roku.

Firma doufá, že tržby z prodeje Dupixentu a dalších léků na vzácná onemocnění z produkce její součásti Genzyme, z prodeje vakcín a dalších budou dál kompenzovat slabý výkon diabetické divize. Její kvartální tržby klesly o sedm procent.

Koncem loňského roku Sanofi prodala českého výrobce generických léků Zentiva investiční společnosti Advent International sídlící ve Spojených státech. Cílem tohoto kroku bylo zjednodušit chod firmy, která generické léky nepovažuje za svoji hlavní aktivitu.

Skupina Sanofi působí ve stovce zemí světa a má přes 100.000 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?