Senát schválil označování restaurací za kuřácké a nekuřácké

27. 7. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Při vstupu do restaurace lidé podle jejího označení zjistí, zda vcházejí do kuřáckého či nekuřáckého prostředí. Povinnost restauratérů nálepkou označit provozovnu zavádí novela protikuřáckého zákona, kterou schválil Senát. Ještě ji musí podepsat prezident Václav Klaus...


Zákon je výsledkem dlouho hledaného kompromisu. Odpůrci kouření ho považují za málo účinný. Větší regulaci se ale nepodařilo prosadit. Naopak zastánci kouření ale výsledek považují za další krok k omezování osobní svobody.

Novela zpřesňuje definici veřejných míst, kde se nesmí kouřit, zpřísňuje sankce pro prodejce, kteří podají alkohol či tabák dětem. Navíc si klade za cíl zlepšit podmínky pro záchytné protialkoholní stanice, kterých se v současné době nedostává.

Poslanec a autor novely Boris Šťastný (ODS) novelu obhajoval, i když její kompromisní znění nepovažuje za ideální. Byl by raději, kdyby se podařilo prosadit úplný zákaz kouření v restauracích a barech.

Restauratéři zastávají názor, že nekuřáckých provozoven bude přibývat, pokud o ně bude zájem, a to hlavně díky velké konkurenci. Průzkum mezi 30 majiteli restaurací však naznačil, že většina restaurací zůstane kuřácká, ačkoli se prý tři čtvrtiny podnikatelů domnívají, že by úplný zákaz kouření návštěvnost jejich zařízení neovlivnil.

Na případném zákazu kouření v restauracích by podle Evy Králíkové z Centra pro odvykání kouření prodělali pouze výrobci cigaret. Tržby jim v takovém případě klesnou asi o osm až deset procent. Přestanou prý kouřit někteří kuřáci, pokud nepřestanou, kouření omezí.

Králíková tvrdí, že téměř tři čtvrtiny kuřáků kouřit nechtějí, ale láká je to při pobytu v kuřáckém prostředí. Podle ní by úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách ušetřil ročně v ČR půl miliardy korun, neboť by o 15 procent klesl počet infarktů.

Přijatá novela také definuje elektronickou cigaretu. Tyto cigarety sloužící k odvykání kouření by však podle Králíkové vůbec neměly být prodávány, dokud nebude známo složení jejich emisí. Jak řekla ČTK, nikdo neví, kolik látek elektronická cigareta obsahuje a v jakých koncentracích se vstřebávají.

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, postupně ubývá. Mnohé státy přikračují k různým omezením. Nesmí se kouřit ve školách a úřadech či na letištích a nádražích.

Zákaz kouření na veřejným místech včetně restaurací a barů platí v 21 zemích Evropy (včetně nečlenských zemí EU). Jde například o Irsko, Francii či Itálii. Nově k zákazu kouření přistoupili také v Chorvatsku, Bulharsku, a dokonce v Turecku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?