Senát včera pustil úrazovku dál

12. 12. 2008 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Převod Úrazové nemocnice na město Brno je o další krok blíž. Včera totiž zákon o převodu úrazovky prošel Senátem. Pro návrh zákona zvedlo sice ruku málo senátorů, ti jej však ani nezamítli. A to na rozdíl od Poslanecké sněmovny stačí, aby zákon prošel dál. Aby mohl začít platit, musí jej už jen podepsat prezident republiky Václav Klaus...


Zákon o převodu Úrazové nemocnice na Brno prošel Senátem. Než začne platit, musí ho ještě podepsat prezident Václav Klaus.

Převod Úrazové nemocnice na město Brno je o další krok blíž. Včera totiž zákon o převodu úrazovky prošel Senátem. Pro návrh zákona zvedlo sice ruku málo senátorů, ti jej však ani nezamítli. A to na rozdíl od Poslanecké sněmovny stačí, aby zákon prošel dál. Aby mohl začít platit, musí jej už jen podepsat prezident republiky Václav Klaus. Na to má teď patnáct dní a než se rozhodne, nechce se k zákonu vůbec vyjadřovat. Předkladatelé zákona ze sociální demokracie chtěli převod schválit co nejdříve, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nestihl z nemocnice přestěhovat všechna zařízení. „Je to dobrá zpráva pro lékaře, pacienty i město Brno. Jen mne překvapilo, že už jsou podepsané smlouvy na převod zařízení do nového trauma centra v Bohunicích. Je to neúcta ministerstva zdravotnictví k zákonnému procesu, “ postěžoval si včera brněnský primátor Roman Onderka. Z toho, že zákon prošel Senátem, měl radost i jeden z největších odpůrců rušení nemocnice, její bývalý ředitel a nynější sociálnědemokratický senátor za Brno Miloš Janeček. „Už chybí jen podpis prezidenta. A nevidím důvod, proč by měl být proti, “ uvedl Janeček. Na rozdíl od Onderky se prý nebojí, že by ministr převezl přístroje do Bohunic. „I nynější ředitel úrazovky sliboval, že do vyřešení situace žádný majetek z nemocnice nezmizí, “ podotkl Janeček. Nového ředitele Františka Jimramovského se včera brněnskému Deníku Rovnost nepodařilo zastihnout. Proti přesunu důležitých přístrojů budou bojovat i zaměstnanci nemocnice. Mají v plánu je bránit vlastním tělem. „Musíme zabránit tomu, aby ministr Julínek nemocnici vytuneloval. Je to podvod. Přístroje jsou majetkem Úrazové nemocnice a ministr na to nemá právo, “ rozčilovala se šéfka odborů úrazovky Lenka Doležalová. Podle ministerstva zdravotnictví a senátorů z ODS má však zákon spoustu chyb. Především to, že z něj není jasné, kdy nemocnice na Brno přejde. A jak má město s budovou nakládat. „S převedením nemocnice na Brno nikdo nemá problém. Zákon je ale zpracovaný špatně, “ podotkl senátor za ODS Jiří Žák. Společně s kolegy ze strany navrhoval, aby návrh senátoři vrátili zpět Poslanecké sněmovně se změnami. Jednou z nich mělo být právě datum převodu úrazovky: 1. dubna. „Když jsme zjistili, že zákon pravděpodobně projde, tak jsme se jej alespoň pokusili změnit tak, aby to nebyl legislativní paskvil, “ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „Přesto si dál myslíme, že město není na provoz nemocnice připravené a neví, co s ní bude dělat, “ vysvětlil Cikrt postoj ministerského týmu.

Pokud zákon skutečně prezident podepíše, tak bude ministr zdravotnictví Tomáš Julínek uvažovat o podání ústavní stížnosti. „Stížnost podám, protože by to jinak znamenalo, že skupina poslanců klidně může kdykoliv převádět majetek státu do soukromých rukou,“ vysvětlil Julínek. Ministerstvo si kvůli tomu také nejspíš nechá vypravovat právní analýzu. Hlasy proti přesunu se ozývají i mezi brněnskými zastupiteli. Nelíbí se jim hlavně to, že Brno chce nemocnici, a přitom nebude mít na její provoz peníze. „Podle mých odhadů může provoz stát až dvě stě milionů korun. A tyto peníze v rozpočtu nejsou,“ uvedl opoziční zastupitel Martin Prchal.

Michal Kárný, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?