Sledování nutričního stavu klientů v domově pro seniory
Vzhledem k relativně nízkému počtu klientů bořanovického Domova pro seniory Hortenzie (65) není v běžném denním režimu těžké zachytit změnu stravovacích návyků některého z klientů zařízení. Nespoléháme se samozřejmě pouze na vlastní úsudek, ale využíváme základní antropometrické metody. V úvodu se logicky nabízí otázka: Co je to nutriční stav? Pod pojmem nutriční stav se skrývá tělesný stav člověka, který souvisí se stavem jeho výživy. Základním ukazatelem nutričního stavu je hmotnost. Na druhou stranu vyšší hmotnost může být někdy zavádějící. V případě obézního člověka mnohdy mylně svádí myšlenka, že je až moc dobře živený, ale i velmi obézní člověk může být podvyživený. Z tohoto důvodu se nemůžeme spoléhat pouze na váhu, ale často je pro kvalitní zhodnocení nutričního stavu potřeba použít některé laboratorní testy. Základní hodnocení nutričního stavu klientů Jako nutriční terapeutka v našem domově pro seniory k základní kontrole nutričního stavu klientů používám tři kroky. 1. Při nástupu nového klienta se podrobně seznámím s jeho zdravotnickou dokumentací se zaměřením především na onemocnění nebo handicapy, které ovlivňují výživu. Na základě anamnézy je pacientovi indikována příslušná dieta. Poté klienta navštívím a konzultuji s ním jeho stravovací zvyklosti a omezení, kterým se snažíme co nejvíce přizpůsobit. 2. Všichni klienti jsou každé tři měsíce ošetřujícím personálem váženi. Poté, co mám k dispozici podklady z vážení klientů, provádím u každého klienta zh