Sněmovna o pravidlech slučování zdravotních pojišťoven

19. 3. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve zdravotním výboru Sněmovny a ve zkráceném jednání bude projednán poslanecký návrh novely zákona o zdravotních pojišťovnách. Rozhodli o tom včera poslanci. Proti zamítnutí novely v prvním čtení hlasovali sociální demokraté, komunisté, všichni čtyři předkladatelé a také Milan Šimonovský a Michaela Šojdrová...


(oba KDU-ČSL).

Poslanec Jozef Kochan (ODS), který zamítnutí navrhl, považuje novelu za nesystémovou. Stanovisko ve stejném duchu přednesl ve Sněmovně také ministr školství Ondřej Liška (SZ) v zastoupení nepřítomné ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS). Poslanecký návrh novely v lednu odmítla i vláda.

Až dosud zákon podmínky slučování zdravotních pojišťoven nebo jejich splynutí přesně nestanovoval.

Jeden z předkladatelů novely Ludvík Hovorka, poslanec KDU-ČSL, tvrdí, že současný zákon je vágní, takže teoreticky umožňuje, aby například malá zdravotní pojišťovna byla výsledkem sloučení daleko větších zdravotních pojišťoven, což se podle něj musí změnit. Ze Strany zelených čerstvě vyloučená poslankyně Olga Zubová jako druhá z předkladatelů novely tvrdí, že návrh je veden dobrým úmyslem zamezit tomu, aby nově vzniklý subjekt nepohltil dobře fungující zdravotní pojišťovnu.

Zubová přiznává, že se ale objevují i protiargumenty, a to v souvislosti s ekonomickou krizí.

„Někteří odborníci také poukazují na to, že sloučením více zařízení je možné ušetřit nemalé finanční prostředky na zaměstnancích, reklamě, zařízeních, technickém vybavení budov atd.,“ řekla Zubová s tím, že klidně návrh přehodnotí, bude-li zřejmé, že by nebyl ku prospěchu.

Co návrh zákona přináší

Současný zákon neřeší, za jakých podmínek může ke sloučení nebo splynutí zdravotních pojišťoven docházet.

Neupravuje rovněž, která ze zdravotních pojišťoven v takovém případě zaniká a která z pojišťoven v činnosti pokračuje. Podle novely je možné sloučení nebo splynutí zaměstnanecké pojišťovny s jinou zdravotní pojišťovnou pouze ze dvou důvodů, a to:

* když zaměstnanecká pojišťovna nedosáhla do jednoho roku od založení počtu nejméně 50 tisíc pojištěnců;

* na pojišťovnu byla zavedena nucená správa.

Pro sloučení nebo splynutí zdravotních pojišťoven novela zavádí povinnost získat předem povolení ministerstva zdravotnictví po vyjádření ministerstva financí, a jde-li o sloučení zdravotní pojišťovny s více než 200 tisíci pojištěnci, nemůže už o něm rozhodnout ministerstvo, ale vláda.

Ekonomická krize dává za pravdu těm, kteří slučování zdravotních pojišťoven podporují. Zdravotní pojišťovny už dnes řeší výpadky v příjmové oblasti. Pomoci má protikrizový balíček, který vláda schválila tento týden.

Příznivci slučování pojišťoven navíc tvrdí, že případné fúze výrazně omezí často nesmyslné předhánění se ve snaze o přeregistraci pojištěnců a také omezí cestování některých pojištěnců mezi pojišťovnami s cílem „vyzobat“ to, co svým klientům nabízejí jako příspěvek nad rámec zdravotního pojištění.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?